Ten krem będzie potrzebny do przygotowania ciasta, które już niedługo pojawi się na blogu.
W smaku przypomina trochę słodko - słoną krówkę i właśnie to mi odpowiada, bo krówki lubię, ale już po jednej mam dość słodyczy. Jego smak jest bardzo zrównoważony, musicie spróbować !
Oczywiście można go używać również do smarowania tostów, naleśników... Do woli !
☺☺☺
Słodko - słony krem karmelowy
Czas przygotowania: 10 - 15 min. (+ czas gotowania) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 400 - 450 ml kremu (czyli ok. 2 słoiki)
Składniki na słodko - słony krem karmelowy:
• 200 g cukru
• 80 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
• 400 ml śmietany kremówki (30 %), schłodzonej
• 1 płaska łyżeczka soli morskiej
♥ Cukier podgrzewać na średnim ogniu w rondelku z grubym dnem*, nie mieszając, aż do utworzenia się karmelu.
♥ Do gotującego się karmelu wrzucać po jednym kawałeczku masła, za każdym razem mieszając.
♥ Dodać jeszcze śmietanę i sól, wszystko dokładnie wymieszać (w tym momencie utworzą się twarde grudki, ale w miarę podgrzewania znikną). Gotować przez 5 min.
♥ Po tym czasie zdjąć garnek z masą z ognia, masa nie będzie gęsta, dlatego trzeba pozostawić ją na całą noc do zastygnięcia.
♥ Na drugi dzień przełożyć krem do słoiczków. Przechowywać w lodówce.
* Jeśli coś pójdzie nie tak i cukier zacznie się przypalać - w drodze wyjątku należy szybko go zamieszać.
Smacznego,
Zosia ;-)
Źródło: książka pt. "Słodkie prezenty" autorstwa Sigrid Verbert
Zdecydowanie coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńDobrze mieć pod ręką słoiczek takiego kremu :) Na pewno wspaniale smakuje jako dodatek do placków, owsianki lub... Och, właściwie każdego deseru.
OdpowiedzUsuńMmm, słodko słone. Mlask, mlask.
OdpowiedzUsuńIdealny do ciast, deserów i lodów:)
OdpowiedzUsuńPychoota! Ja karmel w każdej postaci! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń