Pyszne, bardzo proste ciasto dla fanów bananów i karmelu. Bardzo dobrym połączeniem okazały się banany i słodko - słony krem karmelowy, o którym mowa była niedawno.
Ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia, ale nie martwcie się, pewnie i tak nie dotrwa do drugiego dnia...
☺☺☺
Odwrócone ciasto bananowe ze słodko - słonym kremem karmelowym
Czas przygotowania: ok. 25 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 12 kawałków
Przepis na formę o średnicy 22 cm
Składniki na karmelizowane banany:
• 2 banany
• świeży sok z cytryny
• 3 łyżki masła
* nie jest koniecznie użycie go, ale bardzo zalecane ;-)
♥ Formę wysmarować tłuszczem (masłem/olejem), a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Banany pokroić w plasterki, skropić obficie sokiem z cytryny, aby nie czerniały.
♥ Masło roztopić na patelni, a kiedy zaczną się roić na jego powierzchni bąbelki, należy wrzucić banany, które bezzwłocznie posypać cukrem. Zamieszać i smażyć przez kilka minut, aby lekko się przypiekły. Po smażeniu przełożyć do formy. Na wierzch wyłożyć krem karmelowy, rozsmarować i odstawić.
Składniki na ciasto:
• 150 g masła, w temperaturze pokojowej
• 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek
• 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ Piekarnik nagrzać do 160°C.
♥ Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji.
♥ Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystko zamieszać drewnianą łyżką.
♥ Na banany w formie wyłożyć ciasto, równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min., po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec kolejne 30 min.
♥ Upieczone ciasto przełożyć na paterę/talerz i od razu podawać, gdyż ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia.
Smacznego,
Zosia
Źródła przepisów: ciasto - Moje Wypieki
Karmelizowane banany - Domowe-Wypieki
banany i karmel - takie połączenie mi się podoba:)
OdpowiedzUsuń