Przedstawiam Wam obiecany wczoraj na Facebook-u przepis na ciasteczka z chocolate chips. Piętnastego maja, czyli jak się miło złożyło - w dzień moich imienin, obchodzony był "chocolate chip cookies day". Poszukałam więc w internecie, na anglojęzycznych stronach i mam, najlepsze ciasteczka z czekoladą, jakie jadłam, doskonale smakują ze szklanką mleka.
Jednak pamiętajcie, że ciasteczka, szczególnie te z czekoladą bywają (może tylko dla mnie) czasem kapryśne (to było moje kolejne podejście), dlatego, kiedy już będziecie mieli gotowe ciasto, najlepiej jest upiec na początku kilka ciastek, a później, jeśli jest taka potrzeba, dodać do surowego ciasta, np. trochę mąki itp.
☺☺☺
Cookies with chocolate chips (ciasteczka z czekoladą)
Czas przygotowania: ok. 15 min.(+ ok 15 min. pieczenia) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 15 małych ciasteczek
Jednak pamiętajcie, że ciasteczka, szczególnie te z czekoladą bywają (może tylko dla mnie) czasem kapryśne (to było moje kolejne podejście), dlatego, kiedy już będziecie mieli gotowe ciasto, najlepiej jest upiec na początku kilka ciastek, a później, jeśli jest taka potrzeba, dodać do surowego ciasta, np. trochę mąki itp.
☺☺☺
Cookies with chocolate chips (ciasteczka z czekoladą)
Czas przygotowania: ok. 15 min.(+ ok 15 min. pieczenia) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 15 małych ciasteczek
Składniki na ciasteczka:
• 200 g brązowego cukru (lub pół na pół z białym)
• 115 g miękkiego masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 200 g mąki (może się przydać trochę więcej)
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• ok. 200 g chocolate chips, czyli czekoladowych "kropelek" popularnych w UK, można je zastąpić posiekaną czekoladą
♥ Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Masło zmiksować z cukrem na puch w dużej misce. Jajko chwilę ubić trzepaczką z ekstraktem, dodać do masła. Dosypać jeszcze mąkę, sodę, proszek i sól. Składniki należy długo mieszać, aż utworzy się ciasto*.
♥ Masa powinna być zwarta, jak kruche ciasto, więc po dokładnym wymieszaniu należy chwilę wyrobić ciasto podsypując delikatnie mąką (ma się nie kleić do rąk), jeśli użyje się dużej miski, to nie trzeba będzie wyciągać stolnicy.
♥ Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blasze.
♥ Piec ciasteczka przez ok. 15 min., do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić przez 2 min. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a później ostudzić na metalowej kratce.
* Ciasteczka z czekoladą robiłam już kilka razy, za każdym razem wychodziły placki, dosłownie... Jednak te ciastka zrobiłam swoim sposobem i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona ;-)
Smacznego,
Zosia
Źródło: Godine
Aaale bosko wyglądają ! Kocham popękane ciacha :D
OdpowiedzUsuń