22 cze 2013

Pizza na cienkim cieście: rukola, pomidorki i mozzarella



Od początku wiedziałam, że to zestawienie smaków mi posmakuje, jest typowo letnie, a rukola dodaje pizzy niepowtarzalnego, charakterystycznego smaku ! Jeśli macie ochotę, możecie podpiec pomidorki razem z pizzą, jednak ja zdobyłam najlepsze w okolicy, więc wolałam zjeść je tak, jak natura stworzyła :-) Gorąco polecam ! 


Pizza na cienkim cieście: rukola, pomidorki i mozzarella 

Czas przygotowania: ciasto - ok. 25 min. (+ 45 min. wyrastania), sos ok. 10 min. (+ smażenie), ogółem ok. 1,5 godz. w kuchni  
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 3 pizze na cienkim cieście

Składniki na najlepsze ciasto na pizzę (to samo, co w tym przepisie ):
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 łyżek oliwy (ja użyłam 2. łyżek oliwy czosnkowej i 3. zwykłej)
• 50 g świeżych drożdży* lub 1 opakowanie suchych drożdży (instant) 
 1 szklanka wody, letniej

* Jeśli używacie świeżych drożdży, będą potrzebne jeszcze 3 łyżki letniego mleka do zrobienia rozczynu. W tym celu drożdże pokrusz i zalej letnim mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min., po tym czasie drożdże się spienią. 

♥  Mąkę przesiać do dużej miski, tak aby powstała górka, dookoła posypać solą i cukrem. W środku zrobić duży dołek, do którego dodać rozczyn z drożdży i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem.  

♥  Po otrzymaniu jednolitej masy dodawać po łyżce oliwy, w razie konieczności posypując mąką, w ten sposób otrzyma się gładkie, lśniące i miękkie ciasto.

♥  Miskę posypać mąką, włożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min., aby podwoiło swoją objętość.


Składniki na sos pomidorowy:
• 5 dużych pomidorów
 1 ząbek czosnku
• ok. 3 łyżki oleju/oliwy 
sól i pieprz do smaku

• bazylia
• oregano

♥  Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki i pozbawić nasion.

♥  Oliwę podgrzać na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a do tego jeszcze pomidory. Smażyć do rozpadnięcia pomidorów. Pod koniec smażenia dodać jeszcze zioła, sól i pieprz. Zostawić do ostygnięcia.

♥  Ciasto na pizzę pokroić na 3 części, pierwszy kawałek rozwałkować, lub po prostu rozciągnąć na kształt koła/prostokąta, a brzegi zawinąć do środka i przycisnąć, aby powstały nazywane przeze mnie "krawężniki" ;-).


Dodatki:
rukola (zużyłam 1 opakowanie)
pomidorki koktajlowe
2 - 3 kulki mozarelli
ulubiona szynka (opcjonalnie)

 Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć szynkę i mozarellę. Pizzę piec przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 230°C, przed podaniem ułożyć na wierzchu rukolę i przekrojone na połowy pomidorki, całość można lekko skropić oliwą. 

♥  Upieczoną pizzę od razu podawać, przygotowany sos można wykorzystać do posmarowania pizzy.


Smacznego, 
Zosia 


4 komentarze:

  1. Czy pizza ma cienkie i chrupiące ciasto czy takie uginające się?
    bagietka.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest cienkie i chrupiące, a podniesiony kawałek nie ugina się pod ciężarem dodatków
      ;-)

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń
  2. Bardzo lubię na cienkim cieście :) Taka najlepsza; D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie i na pewno zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...