26 cze 2013

Domowa granola z kokosem z Filipin

Droga do zdrowia i szczęścia ;-)
Kiedy mój tata jadł kolejną miseczkę granoli z jogurtem i sokiem wiśniowym, opowiedział mi o swoim pobycie w Meksyku. Okazało się, że żyje tam pewne małżeństwo, które w swoim domu urządziło kawiarenkę, w tym właśnie miejscu serwują bardzo podobną granolę, jaką przedstawiam dziś Wam, z tym, że w Meksyku jadają ją ze świeżymi bananami, melonami itd...
Ostatnio dostałam w prezencie cukier kokosowy i suszone płaty kokosa prosto z Filipin, wiedziałam, że muszę wykorzystać te składniki jak najlepiej, a dzisiejsza propozycja na granolę wydała się najlepszym pomysłem. Oczywiście nie trzeba do niej używać wyżej wymienionych składników, z tymi polskimi również będzie przepyszna, zapewniam Was ;-)
Bardzo, ale to bardzo polecam - można ją jeść na wiele różnych sposobów, zawsze smakuje doskonale i nawet anty-fani płatków owsianych się w niej zakochali :)

/Ten wpis brał udział w konkursie "pokochaj olej rzepakowy"./ 

Granola, jogurt naturalny oraz wiśnie ze słoika. 

Granola kokosowa

Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Ilość: ok. 800 g granoli

Przepis na granolę wymaga pieczenia na zwykłej, dużej, płaskiej blasze 

Składniki na granolę
• 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
 1/2 szklanki wiórek kokosowych
 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
• 3/4 szklanki nasion słonecznika (lub szklanka pół na pół z dynią)
• 1/2 szklanki brązowego cukru
 1/2 szklanki miodu
 1/4 szklanki oleju rzepakowego*
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

♥  Piekarnik nagrzać do 180ºC.

♥  W misce wymieszać płatki owsiane, migdały, płatki kokosowe i nasiona.

♥  W rondelku doprowadzić do wrzenia cukier, miód, olej i ekstrakt, gotować jeszcze przez 2 min.

♥  Syrop wylać na składniki sypkie (jeszcze gorący), następnie dobrze wymieszać.

♥  Wyłożyć przygotowaną masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równo rozłożyć.

♥  Piec przez 8 min. w nagrzanym piekarniku, po tym czasie wyciągnąć blaszkę, wymieszać. Piec przez kolejne 25 - 30 min. co pięć minut mieszając.

♥  Upieczoną granolę wyciągnąć z piekarnika i ostudzić przez ok. 10 -15 min. Lekko przestygniętą połamać na małe kawałeczki. Przełożyć do słoika. 
Rozkoszować się na setki możliwych sposobów :-) 

Smacznego,
Z.

Olej rzepakowy jest najlepszy do pieczenia, smażenia, duszenia i sałatek ze względu na jego neutralny smak - nie wpływa na smak wypieku, ale znacznie poprawia jego jakość. Wspomaga ogólną odporność organizmu, pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym oraz ze względu na zawartość witaminy E, znanej jako witamina młodości, wpływa na poprawę wyglądu skóry. Myślę, że warto po niego sięgać nie tylko w celach kulinarnych ale również w trosce o swoje zdrowie, gdyż słyszałam, że olej rzepakowy jest równie zdrowy, jak oliwa !

Suszony kokos
Wrzący syrop.
Granola z jogurtem naturalnym i jabłkami duszonymi z przyprawą do deserów.
Źródło: Gotuje bo lubizdrowie.senior.pl    

2 komentarze:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...