Oto herbatniki z kardamonem, który został przywieziony prosto z Maroka. Uwielbiam kardamon ze względu na jego piękny zapach; wypieki z nim w roli głównej są zwykle baardzo smaczne. Te ciastka to jedne z najprostszych, jakie robiłam, coś w rodzaju twardszych biszkopcików, które będą idealne do maczania w kawie, czy herbacie :)
☺☺☺
Herbatniki z kardamonem
Czas przygotowania: 15 min. + 10 min. wyciskania ciastek Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 40 małych ciasteczek
Składniki:
• 250 g mąki
• 230 g cukru
• 3 jajka
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu (ja zmieliłam go w moździerzu)
♥ Jajka ucierać z cukrem przez 10 minut na bardzo puszystą i zwartą masę. Dodać przesianą mąkę i kardamon. Wymieszać dobrze wszystkie składniki.
♥ Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy i uformować ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
♥ Zostawić ciastka na noc, a po tym czasie piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Smacznego,
Zosia ;-)
Źródło: książka pt. Smakowite prezenty autorstwa Sigrid Verbert
musza byc pyszne:) bardzo lubie kardamon:)
OdpowiedzUsuń