Tak to już jest, że zdrowe śniadania trzeba po prostu lubić, ja uwielbiam zaczynać dzień od miseczki, albo, w tym wypadku - słoiczka pysznej jęczmienianki z budyniem, mleczną czekoladą od fioletowej krowy i masłem orzechowym, po zjedzeniu takiej porcji (a nawet połowy) człowiek czuje, że jest idealnie nasycony. Z jęczmienianki łatwo można zrobić owsiankę - wystarczy zastąpić płatki jęczmienne płatkami owsianymi. No więc, skoro nastały wakacje i poranki są całkowicie wolne, pozostaje tylko przygotowywać pyszne, zdrowe śniadanka ! :)
☺☺☺
Jęczmienianka z czekoladą i masłem orzechowym
Czas przygotowania: Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: słoiczek o pojemności 350 ml
Składniki:
• 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki mleka
• 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
• 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego w proszku
• 1/2 łyżki cukru z wanilią
• 6 - 8 kostek czekolady (ja, ze względu na słodkocholizm użyłam mlecznej ;)
• 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
• słoiczek po maśle orzechowym
♥ 1/4 szklanki mleka wymieszać z budyniem w proszku i cukrem (ewentualnie dodać także kakao).
♥ Szklankę mleka zagotować - kiedy zacznie kipieć, nasypać płatki jęczmienne. Gotować chwilkę, dosłownie 2 minutki, aby płatki napęczniały.
♥ Po tym krótkim czasie dodać przygotowany roztwór mleczny i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
♥ Wyłączyć palnik, do (prawie) gotowej masy dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia.
♥ Do słoiczka po maśle orzechowym nałożyć jęczmieniankę, posmakować... i zjeść wszystko !
Smacznego,
Zosia
Źródło inspiracji: niekoniecznie dietetycznie
Musi być bardzo ciekawa w smaku :)
OdpowiedzUsuńJa też ueielbiam zdrowe śniadania i wakacje znacznie mi tu sprzyjają:)
OdpowiedzUsuńw słoiczku po maśle orzechowym - najlepsze z najlepszych śniadań ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie ! ;-)
Usuń