W tym roku postanowiłam wypełnić spiżarkę przetworami domowej produkcji, na blogu jest już przepis na dżem truskawkowy z wanilią, niedługo opublikuję przepis na waniliowy dżem brzoskwiniowy, a teraz dzielę się przepisem na mój ulubiony dżem malinowy. Wszystkie moje konfitury przygotowuję zawsze bez dodatków ulepszaczy i zagęszczaczy typu żel-fiks, nie ujmuje im to na smaku dżemu, wręcz przeciwnie, mamy wtedy trochę więcej pracy, ale efekty są naprawdę świetne ! Polecam jeszcze w tym sezonie zamknąć lato w chociaż w jednym słoiczku ! :D
Dżem malinowy
Czas przygotowania: ok. 15 min. x 3 (dni), tj. 45 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 1 słoiczek, ale można oczywiście robić wielokrotność
Składniki na dżem:
• 500 g malin
• 2 łyżki wody
• 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie dżemu rozkładamy na 3 dni:
♥ Pierwszego dnia wszystkie składniki umieścić w patelni lub garnku o grubym dnie. Postawić na średnim palniku i zagotować. Owoce gotować przez 10-15 min. na małym ogniu, mieszając 1-2 razy w ciągu minuty* - maliny powinny się rozpaść, cukier rozpuścić, a cała masa delikatnie zgęstnieć, ale i tak będzie rzadka. Garnek z masą owocową przykryć pokrywką i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.
♥ Drugiego dnia dżem ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10-15 min. na małym ogniu, mieszając dżem 2 razy w ciągu minuty. Wtedy dżem jest już zdecydowanie gęstszy. Przykryć pokrywką i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
♥ Trzeciego dnia dżem będzie już gęsty. Garnek/patelnię z dżemem postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 min. mieszając co chwilę. Uwaga ! 10 min. przed końcem gotowania należy wypiec słoiki (tu, jeden słoik), tzn. piec je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min (lub więcej)*. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków (uważajcie, są bardzo gorące !), mocno zakręcić, postawić do góry nakrętką i pozwolić słoiczkom wystygnąć.
♥ Trzeciego dnia dżem będzie już gęsty. Garnek/patelnię z dżemem postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 min. mieszając co chwilę. Uwaga ! 10 min. przed końcem gotowania należy wypiec słoiki (tu, jeden słoik), tzn. piec je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min (lub więcej)*. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków (uważajcie, są bardzo gorące !), mocno zakręcić, postawić do góry nakrętką i pozwolić słoiczkom wystygnąć.
* Należy pamiętać o tym, że jeśli masa przywrze do spodu garnka, trzeba przelać masę do czystego garnka i dalej gotować w nim.
** Pamiętajcie, aby na słoiczkach nie było żadnych nalepek !
Dzięki wyparzeniu słoiczków i nalaniu do nich gorącego dżemu, nie trzeba już później pasteryzować przetworów.
Ja robiłam dżem z 3 kg malin, czyli pomnożyłam składniki, nie wiem, jak dokładnie gotuje się dżem z tak małej ilości składników. Pamiętajcie, że jeżeli chcecie pomnożyć składniki, musicie także pomnożyć przez tyle samo czas gotowania dżemu !
Smacznego !
Źródło: kotlet.tv
też robię dżemy i konfitury bez dodatku ulepszaczy, myślę, że tak smakują dużo lepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy dżem malinowy, dopiero będę robić, a dziś zabrałam się za powidła z pomarańczą i cynamonem(,kuchnia lidla,), pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na powidła, powodzenia w przygotowaniu przetworów ! :D
UsuńWitam, w przepisie podajesz: Składniki na dżem:
OdpowiedzUsuń• 500 g malin
• 2 łyżki wody
• 1/3 szklanki wody
Hm, a gdzie cukier?
Mój błąd, poprawiony :)
Usuń