Żegnamy już wakacje, a co za tym idzie, także sezonowe owoce. Bez wątpienia wszyscy będziemy za nimi tęsknić, ale póki co, korzystajmy ile się tylko da ! ;-)
Zdecydowanie uosobieniem prostoty i cudownego smaku jest ta tarta - doskonale delikatne kruche ciasto i przesłodki crème pâtissière, którego mdławą słodycz równoważą kwaśnawe owoce zdobiące wierzch tarty, nie sposób się oprzeć.. Bardzo polecam !
Tarta z crème pâtissière i owocami
Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8-10 kawałeczków
Przepis na standardową, niską formę do tarty
Składniki na słodkie ciasto kruche:
• 225 g mąki
• 30 g cukru pudru
• 1/2 łyżeczki soli
• 125 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę
• 1 jajko, roztrzepane
• zimna woda (ewentualnie, ja nie użyłam)
♥ Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem i solą. Palcami dłoni wetrzeć masło, aby składniki zaczęły przypominać bułkę tartą. W środku suchych składników zrobić wgłębienie, dodać roztrzepane jajko, zagnieść ciasto, ewentualnie dodając troszkę zimnej wody.
♥ Gładkie, wyrobione ciasto uformować w placek i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
♥ Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki placek, wyłożyć nim dokładnie formę do tarty. Papier do pieczenia pognieść, ułożyć go na cieście i obciążyć (np. fasolą lub grochem).
♥ Tak obciążony kruchy spód piec przez 15 min. w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze ok. 7 min., lub do zarumienienia.
♥ Kruche ciasto wyjąć z foremki i pozostawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Składniki na crème pâtissière:
• 1 laska wanilii
• 250 ml mleka
• 250 ml śmietanki kremówki
• 4 żółtka
• 150 g cukru
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• sezonowe owoce - maliny, jeżyny, porzeczki, borówki itp.
♥ Lakę wanilii przeciąć na pół i łyżeczką wyskrobać nasionka. Śmietankę, mleko, nasionka wanilii oraz rozciętą laskę razem zagotować, a później odstawić.
♥ Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, do tego przesiać obie mąki, wymieszać trzepaczką. Do masy jajecznej nalać połowę mleka ze śmietanką, wymieszać trzepaczką, dolać drugą połowę, ponownie chwilę utrzepać. Płynną masę nalać do czystego garnka, gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
♥ Gotowy budyń przelać do miski (najlepiej szklanej), przykryć folią spożywczą i ostudzić.
♥ Na spód z kruchego ciasta nałożyć ostudzony budyń, wyrównać, ozdobić owocami sezonowymi, najlepiej, jeśli będą kwaskowate, np. tak jak porzeczki.
• 225 g mąki
• 30 g cukru pudru
• 1/2 łyżeczki soli
• 125 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę
• 1 jajko, roztrzepane
• zimna woda (ewentualnie, ja nie użyłam)
♥ Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem i solą. Palcami dłoni wetrzeć masło, aby składniki zaczęły przypominać bułkę tartą. W środku suchych składników zrobić wgłębienie, dodać roztrzepane jajko, zagnieść ciasto, ewentualnie dodając troszkę zimnej wody.
♥ Gładkie, wyrobione ciasto uformować w placek i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
♥ Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki placek, wyłożyć nim dokładnie formę do tarty. Papier do pieczenia pognieść, ułożyć go na cieście i obciążyć (np. fasolą lub grochem).
♥ Tak obciążony kruchy spód piec przez 15 min. w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze ok. 7 min., lub do zarumienienia.
♥ Kruche ciasto wyjąć z foremki i pozostawić na metalowej kratce do ostygnięcia.
Składniki na crème pâtissière:
• 1 laska wanilii
• 250 ml mleka
• 250 ml śmietanki kremówki
• 4 żółtka
• 150 g cukru
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• sezonowe owoce - maliny, jeżyny, porzeczki, borówki itp.
♥ Lakę wanilii przeciąć na pół i łyżeczką wyskrobać nasionka. Śmietankę, mleko, nasionka wanilii oraz rozciętą laskę razem zagotować, a później odstawić.
♥ Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, do tego przesiać obie mąki, wymieszać trzepaczką. Do masy jajecznej nalać połowę mleka ze śmietanką, wymieszać trzepaczką, dolać drugą połowę, ponownie chwilę utrzepać. Płynną masę nalać do czystego garnka, gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
♥ Gotowy budyń przelać do miski (najlepiej szklanej), przykryć folią spożywczą i ostudzić.
♥ Na spód z kruchego ciasta nałożyć ostudzony budyń, wyrównać, ozdobić owocami sezonowymi, najlepiej, jeśli będą kwaskowate, np. tak jak porzeczki.
Smacznego !
Jeśli lubicie tarty, mogą was zainteresować również te:
Źródło: ciasto i krem - książka pt. "Wypieki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.