7 wrz 2013

Dżem brzoskwiniowy z wanilią


Do tej pory smakował mi kupny dżem brzoskwiniowy (chociaż słodki, że cho cho...), ale skoro sezon w pełni, postanowiłam, że pora wypróbować przepis Dziuni na wersję domową - bez zagęszczaczy, z niewielką ilością cukru. Co tu dużo mówić, to właśnie ten jest najlepszy na świecie ! Doskonały do smarowania kanapek z twarożkiem... Bardzo polecam !   

Dżem brzoskwiniowy z wanilią 

Składniki:
2 kg dość twardych brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
pół laski wanilii
ok. 50 ml soku z cytryny (lub trochę więcej, jeśli dżem byłby mdły)

♥  Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka. Zasypać cukrem i pozostawić na całą noc.

♥  Rano brzoskwinie powinny pływać w soku. Smażyć na niedużym ogniu, niedługo, tylko do czasu, aż owoce częściowo się rozpadną i zmiękną. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać ziarenka i dodać do gorących owoców, dolać sok z cytryny i gotować przez 1/2 godziny.

♥  Zmiksować drzem blenderem według preferencji, można zostawić więcej lub mniej kawałków owoców. Wymieszać, zagotować i gorący dżem wkładać do wypieczonych* słoiczków.**

* Aby wypiec słoiczki, należy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 min. Na słoiczkach nie powinny znajdować się żadne nalepki !

**  Dżem można gotować dłużej, aby był bardziej gęsty, np. po 1/2 godz. przez 2 - 3 dni.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...