Z racji rozpoczęcia roku szkolnego, od dziś na blogu będą się pojawiały wpisy do kategorii "do lunxboxu". Wszyscy wiemy, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Z myślą o ludziach takich jak ja, którzy jedzą marne pierwsze śniadania, będę przedstawiała przepisy na drugie śniadania, które dobrze jest przygotować dzień wcześniej i spakować do torby/plecaka.
Jeśli chodzi o muffinki, to moje ulubione są i zapewne będą te z dodatkiem owoców, bądź warzyw, jak np. marchewkowe ze względu na wilgotność ciasta i smak, oczywiście. Dziś znane i pyszne połączenie banana i masła orzechowego w formie muffinek - aromatycznych i przepysznych !
Bardzo polecam i zachęcam do jedzenia drugiego śniadania :D
Muffiny bananowe z masłem orzechowym
/Przepis na 12-15 muffinek/
Składniki:
• 2 duże banany
• 250 g spulchnionej mąki (zamiast tego można wymieszać mąkę z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 115 g cukru
• 75 g masła, roztopionego
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 jajka
• 125 ml mleka
• duża łyżka masła orzechowego
♥ Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem razem z masłem orzechowym. Następnie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać z cynamonem, cukrem i szczyptą soli.
♥ Piekarnik nagrzać do 190ºC. W drugim naczyniu jajka roztrzepać widelcem z ostudzonym, płynnym masłem i ekstraktem waniliowym. Do tego dolać mleko i dodać banany, wymieszać.
♥ W suchych składnikach zrobić dołek, w który nalać składniki mokre, wszystko dokładnie wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników.
♥ Tekturowe papilotki napełnić do 2/3 wysokości* przygotowanym ciastem. Piec muffiny przez ok. 20-25 min. w nagrzanym piekarniku (można sprawdzić wilgotność ciasta patyczkiem, jednak muffiny mają to do siebie, że są dość mokre w środku).
* Jeśli używacie zwykłych papilotek, należy wyłożyć nimi formę do muffinów lub piec je podwójnie. A jeśli nie macie papilotek, wysmarujcie formę do babeczek masłem i wysypcie kaszą manną, w niej można bezpiecznie piec muffiny.
Smacznego !
Źródło: Bayaderka
uuu jakie duże! :) ładnie urosły, i takie puchate!
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrośnięte. :)
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym taką muffinką :D
OdpowiedzUsuń