26 kwi 2013

Tarta z kremem budyniowym i ryżem



Wypieki oraz desery z dodatkiem ryżu - z jednej strony nie brzmi to zbyt apetycznie dla tych, którzy nie znają takiego połączenia, jednak wystarczy spróbować odpowiednio przygotowanego deseru lub ciasta z dodatkiem ryżu, aby przekonać się o niesamowitości tego składnika. W niektórych przepisach jest po prostu niezastąpiony. Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z nich ;-) 

Ps. Wreszcie znalazłam przepis na idealny spód do tarty na słodko !


Tarta z kremem budyniowym i ryżem 

Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 8 lub 12 trójkątnych kawałków


Przepis na formę do tarty o średnicy 26 cm

Składniki na słodkie ciasto kruche o większej zawartości cukru (pâte sucrée):
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
110 g drobnego cukru
150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki i pozostawionego w temperaturze pokojowej na 10 min.
3 żółtka

♥  Mąkę z solą przesiać do miski. Wmieszać cukier. Palcami dłoni wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Mieszanka powinna przypominać drobno zmieloną bułkę tartą.

♥  Uformować suche składniki w górkę, po środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka. Ugnieść wszystko szybko i sprawnie aby powstało dość jednolite, trochę nierówne ciasto (najpierw w misce, później jeszcze chwilkę na blacie). Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 - 45 min.

♥  Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie na placek o średnicy ok. 36 cm (tak, aby wypełniło dokładnie formę). Wyłożyć nim formę, dociskając brzegi ciasta do boków formy. Włożyć na 30 min. do lodówki.

♥  Piekarnik nagrzać do 180°C.

♥  Papier do pieczenia mocno zgnieść, wyłożyć nim formę ze schłodzonym ciastem, a na to wysypać ceramiczne obciążniki do ciasta kruchego, jednak równie dobrze zastąpi je fasola, lub ryż.

♥  Piec przez 15 min., po tym czasie zdjąć papier i obciążenie, piec jeszcze 6-7 min. lub do chwili, kiedy ciasto będzie złocisto - brązowe. Po pieczeniu odstawić do ostudzenia.

Składniki na krem budyniowy z ryżem:
110 g białego ryżu krótkoziarnistego
250 ml mleka
300 ml śmietany kremówki
175 ml miodu
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii 
1 jajko
2 żółtka        

♥  W rondelku wymieszać ryż, mleko i 125 ml śmietanki. Zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować wolno pod przykryciem przez ok. 15 - 20 min. UWAGA ! Mleko może wykipieć. 

♥  Zdjąć z ognia zgęstniałą masę, dodać miód i wanilię, dobrze zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

♥  Dodać resztę śmietanki, jajko oraz żółtka, dobrze wymieszać. Wylać masę na ciasto, piec przez 35 min. w nagrzanym piekarniku.

♥  Tarta bardzo dobrze smakuje w dniu upieczenia, na drugi dzień jednak, również oczarowuje swym nietuzinkowym smakiem.

Smacznego,
Zosia ;-)   


Źródło: książka pt. "Wypieki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...