Wypieki oraz desery z dodatkiem ryżu - z jednej strony nie brzmi to zbyt apetycznie dla tych, którzy nie znają takiego połączenia, jednak wystarczy spróbować odpowiednio przygotowanego deseru lub ciasta z dodatkiem ryżu, aby przekonać się o niesamowitości tego składnika. W niektórych przepisach jest po prostu niezastąpiony. Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z nich ;-)
Ps. Wreszcie znalazłam przepis na idealny spód do tarty na słodko !
Tarta z kremem budyniowym i ryżem
Czas przygotowania: 20 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 8 lub 12 trójkątnych kawałków
Źródło: książka pt. "Wypieki"
Przepis na formę do tarty o średnicy 26 cm
Składniki na słodkie ciasto kruche o większej zawartości cukru (pâte sucrée):
• 250 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki soli
• 110 g drobnego cukru
• 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki i pozostawionego w temperaturze pokojowej na 10 min.
• 3 żółtka
♥ Mąkę z solą przesiać do miski. Wmieszać cukier. Palcami dłoni wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Mieszanka powinna przypominać drobno zmieloną bułkę tartą.
♥ Uformować suche składniki w górkę, po środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka. Ugnieść wszystko szybko i sprawnie aby powstało dość jednolite, trochę nierówne ciasto (najpierw w misce, później jeszcze chwilkę na blacie). Uformować kulę z ciasta, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 - 45 min.
♥ Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie na placek o średnicy ok. 36 cm (tak, aby wypełniło dokładnie formę). Wyłożyć nim formę, dociskając brzegi ciasta do boków formy. Włożyć na 30 min. do lodówki.
♥ Piekarnik nagrzać do 180°C.
♥ Papier do pieczenia mocno zgnieść, wyłożyć nim formę ze schłodzonym ciastem, a na to wysypać ceramiczne obciążniki do ciasta kruchego, jednak równie dobrze zastąpi je fasola, lub ryż.
♥ Piec przez 15 min., po tym czasie zdjąć papier i obciążenie, piec jeszcze 6-7 min. lub do chwili, kiedy ciasto będzie złocisto - brązowe. Po pieczeniu odstawić do ostudzenia.
Składniki na krem budyniowy z ryżem:
• 110 g białego ryżu krótkoziarnistego
• 250 ml mleka
• 300 ml śmietany kremówki
• 175 ml miodu
• 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
• 1 jajko
• 2 żółtka
♥ W rondelku wymieszać ryż, mleko i 125 ml śmietanki. Zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować wolno pod przykryciem przez ok. 15 - 20 min. UWAGA ! Mleko może wykipieć.
♥ Zdjąć z ognia zgęstniałą masę, dodać miód i wanilię, dobrze zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.
♥ Dodać resztę śmietanki, jajko oraz żółtka, dobrze wymieszać. Wylać masę na ciasto, piec przez 35 min. w nagrzanym piekarniku.
♥ Tarta bardzo dobrze smakuje w dniu upieczenia, na drugi dzień jednak, również oczarowuje swym nietuzinkowym smakiem.
Smacznego,
Zosia ;-)
Źródło: książka pt. "Wypieki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.