30 kwi 2013

Murzynek przekładany konfiturą z owoców leśnych


Długo szukałam przepisu na idealnego murzynka, nie mogłam jednak znaleźć "tego jedynego", dlatego cały czas odwlekałam jego upieczenie. W skrócie: czekałam, aż idealny przepis "sam do mnie przyjdzie"...  No i chociaż często się to nie zdarza, to tak się stało ! Prenumerowana gazeta zawierała właśnie ten cudowny przepis. Polecam Wam wypróbowanie tej receptury, bo jako osoba, która próbowała murzynka swojej babci (niewątpliwej mistrzyni wypieków starszej daty), jestem pod wrażeniem tej "mojej" wersji ;)

☺☺☺

Murzynek przekładany konfiturą z owoców leśnych

Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 20 kawałków (zależnie od wielkości)

Przepis na formę o wymiarach ok. 28 na 14 cm

Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka  
2 szklanki cukru
250 g masła
4 kopiaste łyżki kakao  
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
15 g cukru z wanilią
1 łyżeczka pasty z wanilii/ekstraktu
4 jajka, rozdzielone na żółtka i białka 
1 łyżeczka octu

♥  Piekarnik nagrzać do 180°C , formę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. 

♥  Mleko, masło, cukier i kakao pogrzać, aż składniki się połączą, lekko ostudzić.

♥  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem z wanilią, do tego jeszcze wlać pastę z wanilii, dobrze wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

♥  Ciągle mieszając, dodawać kolejno żółtka. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać ją porcjami do ciasta, za każdym razem szybko, ale delikatnie mieszając.Na koniec masę połączyć z octem, ostatni raz szybko wymieszać.

♥  Przelać całą masę do przygotowanej wcześniej formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 min., aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

♥  Upieczone ciasto wystudzić, a później jeszcze "podrasować" dodatkami, ale można już od razu po upieczeniu pałaszować pyszne, ciepłe ciasto.

Dodatkowo:
słoiczek dżemu, najlepiej z owoców leśnych
opcjonalnie ulubiona kakaowa/czekoladowa polewa do polania ciasta, ewentualnie rozpuszczona czekolada (jednak czekolady nie polecam, z czasem stwardnieje i nie będzie się dobrze kroić)

♥  Ostudzone ciasto przeciąć na pół, posmarować dolną część dżemem. Wierzch polać ulubioną polewą.

Smacznego,
Zosia   

Źródło: gazeta pt. "Kuchnia"

1 komentarz:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...