Pierwszy raz miałam do czynienia z mąką pełnoziarnistą, jak można się pewnie domyślić, w zupełności różni się od pszennej, czyli tej, której używa się na co dzień. Przedstawiam Wam kilka faktów o mące pełnoziarnistej:
- mąka pełnoziarnista zmielona jest z całych ziaren (zawiera otręby i kiełki), dlatego jest cięższa i bardziej bogata w składniki odżywcze,
- chleby z tej mąki są mniejsze i cięższe. Aby poprawić strukturę ciasta często dodaje się mąki białe, które powodują, że bochenki są bardziej wyrośnięte (mój jednak całkiem ładnie wyrósł, więc dodatek białej mąki pszennej absolutnie nie jest konieczny)
- mąka razowa pełnoziarnista jest zdrowsza od mąki białej, ponieważ zawiera bardzo dużo mikroelementów (m.in. żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez).
Chleb wyszedł wyśmienicie - chrupiąca skórka i zwarty miąższ, to właśnie to, co lubię w domowym pieczywie. Wciąż przekonuję się do nieco zdrowszej żywności, niż ta, którą jem codziennie, ten chlebek to duży krok na przód w tym temacie, Wam również polecam !
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem i dynią
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 mniejsze bochenki
Przepis na 2. formy keksowe o bokach ok. 20 na 11,5
Składniki na chleb:
• 1 kg mąki pszennej, pełnoziarnistej
• 2 kopiaste łyżeczki soli
• 50 g drożdży
• 700 ml chłodnej wody
• opcjonalnie garść ziaren (słonecznika, dyni itp.)
♥ Drożdże wkruszyć do wody, odstawić na 5 min. w temperaturze pokojowej, po tym czasie wymieszać i dodać do mąki wymieszanej z solą.
♥ Składniki dokładnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką, a następnie ugnieść dokładnie przez ok. 5 - 10 min. Na początku ciasto będzie się kleiło, naszym zadaniem jest wyrabianie go dotąd, aż będzie bezproblemowo odchodziło od ręki.
♥ Ciasto przełożyć do miski, przykryć mokrą ściereczką i pozostawić na 15 min.*
♥ Piekarnik nagrzać do 50°C, po czym od razu go wyłączyć.
♥ Formy o podanych wyżej wymiarach wysmarować cienką warstwą oleju. Ciasto przeciąć na pół, z każdej części uformować prostokątny placek, następnie dokładnie wyłożyć nim formę.
♥ Tak przygotowane formy z ciastem włożyć do wyłączonego (!) piekarnika na 45 min., w ten sposób ciasto będzie wyrastać w cieple.
♥ Piekarnik nagrzać do 220°C.
Dodatkowo:
• ulubione ziarna, np. słonecznik, sezam, dynia...
♥ Wyrośnięte ciasta posmarować odrobiną wody i posypać ziarnami. Piec przez 30 - 35 min. w nagrzanym piekarniku. Ostudzić na metalowej kratce.
* Ciasto jakoś szczególnie nie wyrośnie, więc bardzo proszę się nie martwić ;-)
Smacznego,
Z.
Źródła: - informacje http://www.chleb.ases.pl
-przepis z opakowania mąki pełnoziarnistej od firmy Lubella
pięknie Ci wyrósł ...
OdpowiedzUsuńaż ma się ochotę choć kawałek uszczknąć :)