3 maj 2013

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem i dynią


Pierwszy raz miałam do czynienia z mąką pełnoziarnistą, jak można się pewnie domyślić, w zupełności różni się od pszennej, czyli tej, której używa się na co dzień. Przedstawiam Wam kilka faktów o mące pełnoziarnistej:
mąka pełnoziarnista zmielona jest z całych ziaren (zawiera otręby i kiełki), dlatego jest cięższa i bardziej bogata w składniki odżywcze,
- chleby z tej mąki są mniejsze i cięższe. Aby poprawić strukturę ciasta często dodaje się mąki białe, które powodują, że bochenki są bardziej wyrośnięte (mój jednak całkiem ładnie wyrósł, więc dodatek białej mąki pszennej absolutnie nie jest konieczny)
- mąka razowa pełnoziarnista jest zdrowsza od mąki białej, ponieważ zawiera bardzo dużo mikroelementów (m.in. żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez).
Chleb wyszedł wyśmienicie - chrupiąca skórka i zwarty miąższ, to właśnie to, co lubię w domowym pieczywie. Wciąż przekonuję się do nieco zdrowszej żywności, niż ta, którą jem codziennie, ten chlebek to duży krok na przód w tym temacie, Wam również polecam !

  
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem i dynią

Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 mniejsze bochenki 

Przepis na 2. formy keksowe o bokach ok. 20 na 11,5

Składniki na chleb: 
1 kg mąki pszennej, pełnoziarnistej
2 kopiaste łyżeczki soli
50 g drożdży
700 ml chłodnej wody
opcjonalnie garść ziaren (słonecznika, dyni itp.)

♥  Drożdże wkruszyć do wody, odstawić na 5 min. w temperaturze pokojowej, po tym czasie wymieszać i dodać do mąki wymieszanej z solą.

♥  Składniki dokładnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką, a następnie ugnieść dokładnie przez ok. 5 - 10 min. Na początku ciasto będzie się kleiło, naszym zadaniem jest wyrabianie go dotąd, aż będzie bezproblemowo odchodziło od ręki.

♥  Ciasto przełożyć do miski, przykryć mokrą ściereczką i pozostawić na 15 min.* 

♥  Piekarnik nagrzać do 50°C, po czym od razu go wyłączyć.

♥  Formy o podanych wyżej wymiarach wysmarować cienką warstwą oleju. Ciasto przeciąć na pół, z każdej części uformować prostokątny placek, następnie dokładnie wyłożyć nim formę.

♥  Tak przygotowane formy z ciastem włożyć do wyłączonego (!) piekarnika na 45 min., w ten sposób ciasto będzie wyrastać w cieple.

♥  Piekarnik nagrzać do 220°C. 

Dodatkowo:
ulubione ziarna, np. słonecznik, sezam, dynia...

♥  Wyrośnięte ciasta posmarować odrobiną wody i posypać ziarnami. Piec przez 30 - 35 min. w nagrzanym piekarniku. Ostudzić na metalowej kratce.

* Ciasto jakoś szczególnie nie wyrośnie, więc bardzo proszę się nie martwić ;-) 

Smacznego,
Z.

Źródła: - informacje http://www.chleb.ases.pl
-przepis z opakowania mąki pełnoziarnistej od firmy Lubella

1 komentarz:

  1. pięknie Ci wyrósł ...
    aż ma się ochotę choć kawałek uszczknąć :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...