Najlepszy lemon curd jaki jadłam... i do tego bez dodatku tłuszczu ! Jestem wielką fanką cytrusów, jednak oryginalna wersja tego kremu z masłem nie przekonywała mnie do końca... Aż w jednej z ulubionych książek znalazłam to ! Lemon curd'u możecie używać dosłownie do wszystkiego: lodów, deserów, ciasteczek, kanapek, chociaż najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoiczka ;-) Zapewniam, że w każdym wydaniu spisze się wyśmienicie.
☺☺☺
Lemon curd bez masła
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 2 małe słoiczki
Składniki na pastę cytrynową:
• 160 ml soku z cytryny
• 120 g cukru
• 2 jajka
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 1 laska wanilii
♥ W szklanej misie utrzeć jajka, cukier i sok z cytryny. Zmiksować ze skrobią i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii.
♥ Położyć misę z masą na garnku z gotującą się wodą*, mieszać cały czas, aż powstanie gęsty, mocno żółty krem, może to chwilę potrwać, jednak spokojnie, zgęstnieje.
♥ Gotowy lemon curd przełożyć do czystych słoiczków.
* misa ma wisieć nad wodą, oparta na brzegach garnka
Smacznego,
Zosia ;-)
Źródło: książka "Smakowite prezenty" autorstwa Sigrid Verbert
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.