To najlepszy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, jaki tylko można wymyślić. Uwielbiam połączenie jabłek z korzennymi przyprawami, wszystko we francuskiej oprawie - to jeden z ulubionych wypieków mojego taty :D
Czas przygotowania: ok. 15 - 20 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 6 lub 8 rożków
Składniki na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami:
• opakowanie ciasta francuskiego
• 2 jabłka
• sok i skórka z 1/2 cytryny
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu (można zastąpić ją mieszanką przypraw korzennych)
• 1 łyżka mąki (można ją zastąpić bułką tartą)
• jajko do posmarowania, roztrzepane
• opcjonalnie można też dodać rodzynki
♥ Piekarnik rozgrzać do 200°C.
♥ Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki. Zamieszać razem z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, cukrem, cynamonem, mąką oraz ewentualnie -rodzynkami.
♥ Ciasto francuskie rozłożyć równo na blacie. Pokroić na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć trochę nadzienia z jabłek. Zakleić rożki z ciasta za pomocą widelca. Na środku naciąć trzy otworki.
♥ Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. w nagrzanym piekarniku.
♥ Po upieczeniu rożki można polać lukrem cytrynowym, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego,
Zosia
dla mnie to też jest jedno z najlepszych połączeń! :)
OdpowiedzUsuń