18 kwi 2013

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami



To najlepszy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, jaki tylko można wymyślić. Uwielbiam połączenie jabłek z korzennymi przyprawami, wszystko we francuskiej oprawie - to jeden z ulubionych wypieków mojego taty :D
Bardzo polecam !  


Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 

Czas przygotowania: ok. 15 - 20 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 6 lub 8 rożków

Składniki na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami:
opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
sok i skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu (można zastąpić ją mieszanką przypraw korzennych)
1 łyżka mąki (można ją zastąpić bułką tartą)
jajko do posmarowania, roztrzepane
opcjonalnie można też dodać rodzynki 

♥  Piekarnik rozgrzać do 200°C.

♥  Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki. Zamieszać razem z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, cukrem, cynamonem, mąką oraz ewentualnie -rodzynkami.

♥  Ciasto francuskie rozłożyć równo na blacie. Pokroić na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć trochę nadzienia z jabłek. Zakleić rożki z ciasta za pomocą widelca. Na środku naciąć trzy otworki.

♥  Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. w nagrzanym piekarniku.

♥  Po upieczeniu rożki można polać lukrem cytrynowym, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. 

Smacznego,
Zosia

1 komentarz:

  1. dla mnie to też jest jedno z najlepszych połączeń! :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...