Bardzo prosty przepis - wystarczy zagnieść ciasto, zmiksować składniki na nadzienie, wstawić do nagrzanego piekarnika i... już, mamy gotową słodko - kwaśną, bardzo cytrynową tartę, która zachwyca niezwyczajnym smakiem.
Nadzienie do złudzenia przypomina popularny krem lemon curd, ale jak dla mnie to zdecydowany plus :)
Może to właśnie ta tarta zagości na stole w najbliższe święta ?
Tarta cytrynowa
Czas przygotowania: ok. 25 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 8
Przepis na formę do tarty o średnicy 24 cm
Składniki na kruche ciasto:
• 195 g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru pudru
• 115 g masła
• 1 żółtko
• 1 łyżka soku z cytryny
♥ Wszystkie składniki na ciasto ugnieść, uformować w kulę i owinąć w folię do żywności. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Składniki na krem:
• 5 jajek
• 120 g cukru
• 200 ml śmietany kremówki
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
• otarta skórka z 2 cytryn
• 150 ml soku z cytryny
♥ Wszystkie składniki na krem zmiksować.
Dodatkowo:
• kasza manna do obsypania formy
• masło do posmarowania formy
• ceramiczne kulki/fasola/groch do obciążenia ciasta
♥ Formę na tartę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.
♥ Piekarnik nagrzać do 200°C.
♥ Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Gęsto nakłuwać widelcem.
♥ Papier do pieczenia mocno pognieść w rękach. Położyć go na wierzchu formy i przygnieść fasolą (ceramicznymi kulkami/grochem itp.).
♥ Wstawić na 15 min. do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie ściągnąć z ciasta papier z obciążnikami i piec jeszcze przez 5 min.
♥ Do upieczonego spodu wlać przygotowaną wcześniej masę. Piec w 180°C przez 30 min. Najlepiej jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie spiekło podczas pieczenia.
♥ Upieczone ciasto najlepiej jest schłodzić w lodówce i wyciągnąć chwilę przed podaniem, wtedy można jeszcze udekorować wierzch cukrem pudrem.
Smacznego,
Idealnie piękna:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;-)
UsuńPrzepiękna !! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPolecam spróbować tarty z lodami pistacjowymi. Świetnie dopełniają smak. Tak podają tę tartę m.in. w jednej z moich ulubionych restauracji w Krakowie - Auguście. Świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł, następnym razem spróbuję ;-)
UsuńJa wyprobowalam, zrobilam i jest przepyszna, takiej tarty czyt. nawet ciasta nigdy nie jadłam, kwasne w sam raz a zimne jest po prostu...przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z tego, że tarta Ci posmakowała ;-)
Usuń