18 mar 2013

Tarta cytrynowa



Bardzo prosty przepis - wystarczy zagnieść ciasto, zmiksować składniki na nadzienie, wstawić do nagrzanego piekarnika i... już, mamy gotową słodko - kwaśną, bardzo cytrynową tartę, która zachwyca niezwyczajnym smakiem.
 Nadzienie do złudzenia przypomina popularny krem lemon curd, ale jak dla mnie to zdecydowany plus :)
Może to właśnie ta tarta zagości na stole w najbliższe święta ?


Tarta cytrynowa

Czas przygotowania: ok. 25 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji:

Przepis na formę do tarty o średnicy 24 cm

Składniki na kruche ciasto:
195 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny 

♥  Wszystkie składniki na ciasto ugnieść, uformować w kulę i owinąć w folię do żywności. Schłodzić w lodówce przez 30 min.

Składniki na krem:
5 jajek
120 g cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny

♥  Wszystkie składniki na krem zmiksować.

Dodatkowo:
kasza manna do obsypania formy  
masło do posmarowania formy
ceramiczne kulki/fasola/groch do obciążenia ciasta

♥  Formę na tartę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.

♥  Piekarnik nagrzać do 200°C.

♥  Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Gęsto nakłuwać widelcem. 

♥  Papier do pieczenia mocno pognieść w rękach. Położyć go na wierzchu formy i przygnieść  fasolą (ceramicznymi kulkami/grochem itp.).

♥  Wstawić na 15 min. do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie ściągnąć z ciasta papier z obciążnikami i piec jeszcze przez 5 min.

♥  Do upieczonego spodu wlać przygotowaną wcześniej masę. Piec w 180°C przez 30 min. Najlepiej jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby się nie spiekło podczas pieczenia. 

♥  Upieczone ciasto najlepiej jest schłodzić w lodówce i wyciągnąć chwilę przed podaniem, wtedy można jeszcze udekorować wierzch cukrem pudrem.

Smacznego,
Z.


Źródło: mojewypieki.com

8 komentarzy:

  1. Polecam spróbować tarty z lodami pistacjowymi. Świetnie dopełniają smak. Tak podają tę tartę m.in. w jednej z moich ulubionych restauracji w Krakowie - Auguście. Świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł, następnym razem spróbuję ;-)

      Usuń
  2. Ja wyprobowalam, zrobilam i jest przepyszna, takiej tarty czyt. nawet ciasta nigdy nie jadłam, kwasne w sam raz a zimne jest po prostu...przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z tego, że tarta Ci posmakowała ;-)

      Usuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...