Jeszcze nigdy żadna szalotka nie wyszła mi tak pyszna i krucha, jak ta.. Już kiedy zobaczyłam na nią przepis, musiałam ją zrobić ! Pomysł na połączenie smażonych jabłek i budyniu waniliowego to naprawdę strzał w 10 ! Smaki świetnie się ze sobą zgrywają.
Ciasto dość długo pozostaje świeże, jednak dla mniejszej rodzinki polecam zrobić połowę porcji ;)
Czas przygotowania: ok. 45 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 12 dużych porcji
Przepis na formę o wymiarach ok. 24 x 40 cm
Składniki na kruche ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g cukru
• 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
• 250 g masła, schłodzonego
• 2 jajka
♥ Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, oba cukry i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko bardzo dokładnie posiekać nożem.
♥ Do składników przypominających kruszonkę dodać 2 jajka. Ugnieść ciasto, aż będzie gładkie i dość zwarte.
♥ Ciasto uformować w kulę, podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą, a następnie schować do lodówki tylko na czas przygotowywania reszty dodatków do szarlotki.
Składniki na nadzienie:
• 2 opakowania budyniu waniliowego
• 1 litr mleka
• 1 laska wanilii
• 5 łyżek cukru
• 1 l jabłek usmażonych z cynamonem*
* można wykorzystać domowe zapasy, lub zrobić je tego samego dnia: 1,5 kg jabłek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Smażyć na patelni z 2 łyżeczkami cynamonu, 100 g cukru i 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią do czasu, aż puszczą sok i dobrze się zarumienią.
♥ Przygotować jabłka.
♥ Budynie przygotować według zaleceń na opakowaniu dodając w trakcie cukier i ziarenka wyłuskane z wanilii. Ugotowany już budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej, aby nie utworzył się kożuch.
♥ Piekarnik nagrzać do 180°C.
♥ Formę wysmarować masłem, na którym położyć papier do pieczenia (pergamin).
♥ Pierwszą część ciasta rozwałkować na wymiary formy. Ułożyć je na dnie i podziurkować widelcem.
♥ Na kruche ciasto wyłożyć jabłka i budyń. Przykryć drugim, rozwałkowanym kawałkiem, który także podziurkować widelcem.
♥ Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez 50 min.
Składniki na wierzch:
• cukier puder do posypania
♥ Ostygnięte już ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
• Ciasto najlepiej jest schłodzić w lodówce przez całą noc, gdyż od razu po upieczeniu budyń się rozlewa.
• Cukrem pudrem najlepiej jest posypać ciasto tuż przed podaniem.
Smacznego,
Z.
Źródło: kwestia smaku
Super przepis! Wyszła mi idealna. Ciasto od spodu jest upieczone, nie rozwala się, a ten smak :) Przepyszna!
OdpowiedzUsuń