16 mar 2013

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem



Jeszcze nigdy żadna szalotka nie wyszła mi tak pyszna i krucha, jak ta.. Już kiedy zobaczyłam na nią przepis, musiałam ją zrobić !  Pomysł na połączenie smażonych jabłek i budyniu waniliowego to naprawdę strzał w 10 ! Smaki świetnie się ze sobą zgrywają.
Ciasto dość długo pozostaje świeże, jednak dla mniejszej rodzinki polecam zrobić połowę porcji ;)

☺☺☺

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem

Czas przygotowania: ok. 45 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 12 dużych porcji

Przepis na formę o wymiarach ok. 24 x 40 cm


Składniki na kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła, schłodzonego
2 jajka

♥  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, oba cukry i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko bardzo dokładnie posiekać nożem.

♥  Do składników przypominających kruszonkę dodać 2 jajka. Ugnieść ciasto, aż będzie gładkie i dość zwarte.

♥  Ciasto uformować w kulę, podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą, a następnie schować do lodówki tylko na czas przygotowywania reszty dodatków do szarlotki.

Składniki na nadzienie:
2 opakowania budyniu waniliowego 
1 litr mleka
1 laska wanilii
5 łyżek cukru
1 l jabłek usmażonych z cynamonem*

* można wykorzystać domowe zapasy, lub zrobić je tego samego dnia: 1,5 kg jabłek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Smażyć na patelni z 2 łyżeczkami cynamonu, 100 g cukru i 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią do czasu, aż puszczą sok i dobrze się zarumienią.  

♥  Przygotować jabłka.

♥  Budynie przygotować według zaleceń na opakowaniu dodając w trakcie cukier i ziarenka wyłuskane z wanilii. Ugotowany już budyń przykryć kawałkiem folii spożywczej, aby nie utworzył się kożuch.

♥  Piekarnik nagrzać do 180°C.

♥  Formę wysmarować masłem, na którym położyć papier do pieczenia (pergamin).

♥  Pierwszą część ciasta rozwałkować na wymiary formy. Ułożyć je na dnie i podziurkować widelcem.

♥   Na kruche ciasto wyłożyć jabłka i budyń. Przykryć drugim, rozwałkowanym kawałkiem, który także podziurkować widelcem. 

♥  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez 50 min.

Składniki na wierzch:
cukier puder do posypania

♥  Ostygnięte już ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Uwagi:
• Ciasto najlepiej jest schłodzić w lodówce przez całą noc, gdyż od razu po upieczeniu budyń się rozlewa.

•  Cukrem pudrem najlepiej jest posypać ciasto tuż przed podaniem.

Smacznego,
Z.


Źródło: kwestia smaku



1 komentarz:

  1. Super przepis! Wyszła mi idealna. Ciasto od spodu jest upieczone, nie rozwala się, a ten smak :) Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...