Aby przygotować tą tartę połączyłam kilka przepisów, które moim zdaniem, w tym zestawieniu doskonale do siebie pasują. Czekolada w postaci musu, kakao w cieście i truskawki na wierzchu razem tworzą cudowną harmonię smaku, warto wypróbować - polecam, chociaż miałam troszkę problemów z ciastem - doświadczenie czyni mistrza ! :)
Tarta z musem czekoladowym i truskawkami
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8 sporych kawałków
Składniki na kakaowy spód:
• 225 g mąki
• 30 g gorzkiego kakao
• 1/2 łyżeczki soli
• 110 g cukru
• 150 g masła, pokrojonego w kostkę i pozostawionego na 10 min. w temperaturze pokojowej
• 3 żółtka, roztrzepane
♥ Mąkę przesiać z solą i kakao, wmieszać cukier. Masło wcierać opuszkami palców, aby mieszanka zaczęła przypominać drobno zmieloną bułkę tartą.
♥ W suchych składnikach uformować dołek, wlać do niego roztrzepane żółtka, wszystko razem zagnieść tak, aby powstało gładkie, zwarte ciasto.
♥ Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 45 min.
♥ Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy, dokładnie wyłożyć nim formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) i ponakłówać spód widelcem.
♥ Arkusz pergaminu pomiąć w rękach, rozprostować i ułożyć na kruchym spodzie, na wierzchu ułożyć obciążniki, takie jak, np. fasola, groch, lub specjalne ceramiczne kulki.
♥ Piec przez 15 min. w 180ºC, a następnie zdjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 6-7 min. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na mus czekoladowy:
• 150 g gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół z mleczną)
• 3 jajka + 1 żółtko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 3 łyżki cukru pudru
♥ Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodając cukier (powoli, łyżka po łyżce, jak na bezy).
♥ Czekoladę miksować na zmianę z żółtkami i połową masy białkowej (1 żółtko, 1 łyżka piany itd.). Na koniec dodać drugą część masy z białek i delikatnie wymieszać.
♥ Na ostygnięty spód, który znajduje się nadal w formie, wyłożyć mus czekoladowy. Włożyć do lodówki na całą noc.
♥ Do podania można udekorować tartę bitą śmietaną i truskawkami, lub samymi owocami.
Smacznego !
Źródła: ciasto - książka pt. "Wypieki"
mus czekoladowy - Moje Wypieki
Ale ciacho<3
OdpowiedzUsuń