14 lip 2013

Tarta z musem czekoladowym i truskawkami


Aby przygotować tą tartę połączyłam kilka przepisów, które moim zdaniem, w tym zestawieniu doskonale do siebie pasują. Czekolada w postaci musu, kakao w cieście i truskawki na wierzchu razem tworzą cudowną harmonię smaku, warto wypróbować - polecam, chociaż miałam troszkę problemów z ciastem - doświadczenie czyni mistrza ! :)




Tarta z musem czekoladowym i truskawkami

Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8 sporych kawałków

Składniki na kakaowy spód: 
225 g mąki
30 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki soli
110 g cukru
150 g masła, pokrojonego w kostkę i pozostawionego na 10 min. w temperaturze pokojowej
3 żółtka, roztrzepane 

♥  Mąkę przesiać z solą i kakao, wmieszać cukier. Masło wcierać opuszkami palców, aby mieszanka zaczęła przypominać drobno zmieloną bułkę tartą.

♥   W suchych składnikach uformować dołek, wlać do niego roztrzepane żółtka, wszystko razem zagnieść tak, aby powstało gładkie, zwarte ciasto.

♥  Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 45 min.  

♥   Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy, dokładnie wyłożyć nim formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) i ponakłówać spód widelcem. 

♥  Arkusz pergaminu pomiąć w rękach, rozprostować i ułożyć na kruchym spodzie, na wierzchu ułożyć obciążniki, takie jak, np. fasola, groch, lub specjalne ceramiczne kulki.

♥  Piec przez 15 min. w 180ºC, a następnie zdjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 6-7 min. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na mus czekoladowy:  
150 g gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół z mleczną) 
3 jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru

♥  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodając cukier (powoli, łyżka po łyżce, jak na bezy).

♥  Czekoladę miksować na zmianę z żółtkami i połową masy białkowej (1 żółtko, 1 łyżka piany itd.). Na koniec dodać drugą część masy z białek i delikatnie wymieszać.

♥  Na ostygnięty spód, który znajduje się nadal w formie, wyłożyć mus czekoladowy. Włożyć do lodówki na całą noc.

♥  Do podania można udekorować tartę bitą śmietaną i truskawkami, lub samymi owocami.

Smacznego !



Źródła: ciasto - książka pt. "Wypieki"
mus czekoladowy - Moje Wypieki   

1 komentarz:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...