Po raz kolejny upiekłam drożdżówki z przepisu na moje ulubione ciasto, które zawsze się udaje, jest puszyste i wyraziste w smaku.
Połączenie: słodki budyń + równoważące smak, kwaśnawe jagody, to, jak dla mnie, hit miesiąca, którego trzeba koniecznie spróbować !
☺☺☺
Drożdżówki z budyniem, jagodami i kruszonką
Czas przygotowania: 30 min. (+ 80 min. wyrastania i 25 min. pieczenia) Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 9 sporych bułek
Składniki na ciasto:
• 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki ciepłego mleka
• 3 kopiaste łyżki cukru
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1/4 łyżeczki soli
• 60 g masła, roztopionego
• 12 g świeżych drożdży lub 7 g (opakowanie) drożdży instant
• 1 jajko do posmarowania bułeczek, roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka
♥ Blachę (taką do pieczenia ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Mleko wymieszać z cukrem, jajkiem i żółtkiem. Dodać mąkę wymieszaną z solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) oraz stopione masło.
♥ Wszystko wymieszać widelcem, a następnie wyrobić, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
♥ Z ciasta uformować kulę, odstawić w misce w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
♥ Ciasto podzielić na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze i odstawić na 20 min. do podwojenia objętości.
Składniki na nadzienie:
• 250 g jagód
• 1 opakowanie budyniu w proszku
♥ W tym czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Jagody umyć i lekko osuszyć.
♥ W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia dołem szklanki (można go najpierw obtoczyć w mące, aby się nie przykleił), trzeba bardzo mocno docisnąć szklankę, aby niemal dotykała blachy, posmarować dokładnie jajkiem.
♥ Do zrobionych wgłębień nałożyć po 1 łyżce budyniu, a na to nałożyć ok. 1 łyżkę jagód i docisnąć, aby trzymały się budyniu.
♥ Bułeczki posypać kruszonką (przepis poniżej). Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 25 min., aż bułeczki będą złocisto - brązowe.
Składniki na kruszonkę:
• pół szklanki mąki pszennej
• 5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
• 60 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli nie macie cukru z wanilią)
♥ Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców, aby utworzyły się "okruszki" z kruszonki.
Smacznego !
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki są najlepsze! Twoje wyszły bardzo ładne, kształtne :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają:) Z budyniem i jagodami... toż to raj na podniebieniu:)
OdpowiedzUsuń