15 lip 2013

Drożdżówki z budyniem, jagodami i kruszonką


Po raz kolejny upiekłam drożdżówki z przepisu na moje ulubione ciasto, które zawsze się udaje, jest puszyste i wyraziste w smaku.
Połączenie: słodki budyń + równoważące smak, kwaśnawe jagody, to, jak dla mnie, hit miesiąca, którego trzeba koniecznie spróbować !


☺☺☺


Drożdżówki z budyniem, jagodami i kruszonką 


Czas przygotowania: 30 min. (+ 80 min. wyrastania i 25 min. pieczenia) Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 9 sporych bułek

Składniki na ciasto:
• 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki ciepłego mleka
• 3 kopiaste łyżki cukru
• 1 jajko 
• 1 żółtko
• 1/4 łyżeczki soli
• 60 g masła, roztopionego
• 12 g świeżych drożdży lub 7 g (opakowanie) drożdży instant
• 1 jajko do posmarowania bułeczek, roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka

♥  Blachę (taką do pieczenia ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia. 

♥  Mleko wymieszać z cukrem, jajkiem i żółtkiem. Dodać mąkę wymieszaną z solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn) oraz stopione masło. 

♥ Wszystko wymieszać widelcem, a następnie wyrobić, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.

♥  Z ciasta uformować kulę, odstawić w misce w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.

♥  Ciasto podzielić na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze   i odstawić na 20 min. do podwojenia objętości. 

Składniki na nadzienie:
250 g jagód
 1 opakowanie budyniu w proszku 

♥  W tym czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Jagody umyć i lekko osuszyć.

♥  W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia dołem szklanki (można go najpierw obtoczyć w mące, aby się nie przykleił), trzeba bardzo mocno docisnąć szklankę, aby niemal dotykała blachy, posmarować dokładnie jajkiem.

♥  Do zrobionych wgłębień nałożyć po 1 łyżce budyniu, a na to nałożyć ok. 1 łyżkę jagód i docisnąć, aby trzymały się budyniu.



♥  Bułeczki posypać kruszonką (przepis poniżej). Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 25 min., aż bułeczki będą złocisto - brązowe. 

Składniki na kruszonkę:
• pół szklanki mąki pszennej
• 5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
• 60 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli nie macie cukru z wanilią) 

♥ Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców, aby utworzyły się "okruszki" z kruszonki.

Smacznego !


3 komentarze:

  1. Domowe drożdżówki są najlepsze! Twoje wyszły bardzo ładne, kształtne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają:) Z budyniem i jagodami... toż to raj na podniebieniu:)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...