Pavlova to istna królowa wśród deserów. Beza chrupiąca na wierzchu i piankowa w środku - to po prostu delicja ! Nadal uczę się piec idealną bezę, ale mam już teraz dla Was kilka porad:
- białka ubija się na początku na wolnych obrotach, a później na szybszych na sztywną pianę, chodzi o jak największą ilość powietrza w naszych ubitych białkach,
- oczywiście zawsze dodaje się octu lub soku z cytryny, oba produkty działają na tej samej zasadzie,
- bitą śmietanę/inny dodatek nakłada się na wierzch tuż przed samym podaniem, aby beza nie zmiękła,
- piekarnika nie powinno się otwierać podczas pieczenia, beza opadnie...
Bardzo polecam !
Pavlova z truskawkami
Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: średnio-trudne (trzeba dojść do wprawy)
Liczba porcji: 1 duża pavlova, czyli ok. 12 kawałeczków
Składniki na bezę:
• 6 białek
• 350 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
♥ Blachę do pieczenia ciasteczek wysmarować masłem i przykryć pergaminem, na którym odrysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
♥ Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (patrz rady powyżej). Dodawać powolutku, po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać jeszcze sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, po raz ostatni krótko zmiksować.
♥ Lśniącą, białkową masę przełożyć na okrąg na papierze do pieczenia, delikatnie wyrównać. Przyszłą bezę wstawić do piekarnika i piec przez 5 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140ºC, piec przez 90 min. Upieczoną pavlovą pozostawić na całą noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dodatki na wierzch:
• 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) + 2 płaskie łyżki cukru pudru
• sezonowe owoce
• kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia na wierzch
♥ Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłożyć ją tuż przed podaniem na wierzch bezy, a następnie ułożyć umyte owoce, opcjonalnie można posypać odrobiną czekolady.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Super musiała byc bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńWyszła Ci idealna Pavlova! Bravo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń