Na wakacje przepis obowiązkowy - pyszne, puszyste drożdżówki waniliowe z domowym dżemem truskawkowym i lukrem... Są wykonywane od a do z samodzielnie, dlatego wiemy, że zarówno dżem, jak i ciasto zawierają tylko zatwierdzone przez nas składniki. Można oczywiście użyć kupnego dżemu, ale smak będzie raczej nieporównywalny. Bardzo polecam !
Waniliowe drożdżówki z dżemem truskawkowym
Czas przygotowania: ok. 50 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 1 blacha na ciasteczka (32x22)
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 1 szklanka mleka
• 1 laska wanilii
• 110 g masła
• 1/3 szklanki cukru
• 2 jajka
• 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
• 1/4 łyżeczki soli
• 3 1/2 szklanki mąki pszennej
♥ Mleko wlać do rondelka, dodać wyskrobane ziarenka wanilii i podgrzać (nie gotować !), następnie ochłodzić do letniej temperatury . Do letniego mleka dodać jeszcze masło, roztrzepane jajka i cukier, wymieszać.
♥ Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn), dodać sól, a następnie mokre składniki.
♥ Wyrobić ciasto tak długo, aby było gładkie i elastyczne, ewentualnie podsypując odrobiną mąki (co najwyżej 3 łyżki). Do oprószonej mąką miski włożyć kulę z ciasta, odstawić na 1,5 godz.
Dodatkowo:
• ok. 3 - 4 duże łyżki domowego dżemu truskawkowego z wanilią
• lukier zrobiony ze szklanki cukru, do której należy dodać kilka łyżek gorącej wody
♥ Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, odciąć ok. 1/4 ciasta, rozwałkować i rozłożyć je równo na blasze do ciasteczek (32x22) wyłożonej papierem do pieczenia, to będzie spodnia część, która zapobiegnie wyciekaniu dżemu.
♥ Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, a następnie posmarować go dżemem. Zawinąć ciasno w rulon od krótszej części i pokroić ostrym nożem* na 15 części, które ułożyć obok siebie na placku z ciasta. Odstawić do wyrastania na 45 min.
♥ Piec w temperaturze 200ºC przez 30 min. Polukrować, póki będą jeszcze ciepłe.
♥ Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, a następnie posmarować go dżemem. Zawinąć ciasno w rulon od krótszej części i pokroić ostrym nożem* na 15 części, które ułożyć obok siebie na placku z ciasta. Odstawić do wyrastania na 45 min.
♥ Piec w temperaturze 200ºC przez 30 min. Polukrować, póki będą jeszcze ciepłe.
* Bardzo dobrym patentem będzie zastąpienie noża nitką, wystarczy położyć ją pod spodem rulonu i.. zacisnąć*
Pyszne drożdżówki, uwielbiam takie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, też dzisiaj robiłam drożdżówki ale z budyniem:)
OdpowiedzUsuń