10 lip 2013

Waniliowe drożdżówki z dżemem truskawkowym


Na wakacje przepis obowiązkowy - pyszne, puszyste drożdżówki waniliowe z domowym dżemem truskawkowym i lukrem... Są wykonywane od a do z samodzielnie, dlatego wiemy, że zarówno dżem, jak i ciasto zawierają tylko zatwierdzone przez nas składniki. Można oczywiście użyć kupnego dżemu, ale smak będzie raczej nieporównywalny. Bardzo polecam !  

Waniliowe drożdżówki z dżemem truskawkowym

Czas przygotowania: ok. 50 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 1 blacha na ciasteczka (32x22)

Składniki na ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
110 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 
1/4 łyżeczki soli
3 1/2 szklanki mąki pszennej

♥  Mleko wlać do rondelka, dodać wyskrobane ziarenka wanilii i podgrzać (nie gotować !), następnie ochłodzić do letniej temperatury . Do letniego mleka dodać jeszcze masło, roztrzepane jajka i cukier, wymieszać.

♥  Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn), dodać sól, a następnie mokre składniki. 

♥  Wyrobić ciasto tak długo, aby było gładkie i elastyczne, ewentualnie podsypując odrobiną mąki (co najwyżej 3 łyżki). Do oprószonej mąką miski włożyć kulę z ciasta, odstawić na 1,5 godz.

Dodatkowo:
ok. 3 - 4 duże łyżki domowego dżemu truskawkowego z wanilią  
lukier zrobiony ze szklanki cukru, do której należy dodać kilka łyżek gorącej wody 

♥  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, odciąć ok. 1/4 ciasta, rozwałkować i rozłożyć je równo na blasze do ciasteczek (32x22) wyłożonej papierem do pieczenia, to będzie spodnia część, która zapobiegnie wyciekaniu dżemu.

♥  Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, a następnie posmarować go dżemem. Zawinąć ciasno w rulon od krótszej części i pokroić ostrym nożem* na 15 części, które ułożyć obok siebie na placku z ciasta. Odstawić do wyrastania na 45 min.

♥  Piec w temperaturze 200ºC przez 30 min. Polukrować, póki będą jeszcze ciepłe.

* Bardzo dobrym patentem będzie zastąpienie noża nitką, wystarczy położyć ją pod spodem rulonu i.. zacisnąć* 
Smacznego !

Źródło: Moje Wypieki
*dziękuję Pani Dorotko za nauczenie mnie tego sposobu ! :-)

2 komentarze:

  1. Pyszne drożdżówki, uwielbiam takie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają, też dzisiaj robiłam drożdżówki ale z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...