Jakiś czas temu zrobiłam swój pierwszy dżem. Przygotowałam go bez użycia zagęszczaczy, ulepszaczy, czy czegoś równie niepotrzebnego, bowiem pyszną i gęstą konfiturę można zrobić domowym, naturalnym sposobem, który może wymaga trochę więcej czasu, ale odwdzięcza się smakiem :-) To bardzo ważne, aby pokonać wewnętrznego lenia i zrobić zapasy na zimę, póki są jeszcze sezonowe owoce ;-)
Ten dżem przyda się także do zrobienia zawijanych bułeczek, które już niedługo pojawią się na blogu.
Dżem truskawkowy z wanilią
Czas przygotowania: 3 godz. rozdzielone na 3 dni Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 1,5 słoiczka (ok. 315 ml)*
Składniki na dżem:
• 1 kg truskawek
• 300 g cukru
• 2 łyżeczki pasty waniliowej
• 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 - 2 łyżeczki masła (opcjonalnie, dodatek masła sprawi, że nie będzie się tworzyła piana)
♥ Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wrzucić do garnka z grubym dnem wraz z pozostałymi składnikami.
♥ Zamieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 godz. dziennie przez 3 dni, po tym czasie dżem będzie gęsty, a owoce rozpadną się.
♥ W trzecim dniu jeszcze gorący dżem przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i, ewentualnie zapasteryzować.
UWAGA ! Trzeciego dnia łatwo jest przypalić dżem, dlatego trzeba go dość często mieszać podczas gotowania.
* Ja zrobiłam potrójną porcję.
Smacznego !
Źródło: Moje Wypiek
Już czuję jaki musi być dobry :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie :]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
ale pysznie wygląda :) ja w tym roku przegapiłam truskawki, ale za rok.. musze wypróbować, pozdrawiam, dzięki za wizytę na moim blogu
OdpowiedzUsuń