Rewelacyjne babeczki cytrynowo-makowe o delikatnym smaku z kremem z serka mascarpone (bez dodatku ani grama masła) i... domowej frużeliny z owoców, ! To naprawdę przełom w dziedzinie cupcakes (fantazyjnie ozdobionych babeczek), dotychczas bowiem wiedziałam tylko o kremach z masła i cukru pudru, które nigdy nie zachwycały mnie swym smakiem.. Ten krem jest po prostu cudowny - trwały, nawet nie potrzebuje stania w lodówce, i baaardzo smaczny. Absolutnie polecam ;-)
Babeczki cytrynowo-makowe z kremem jagodowym
Czas przygotowania: 35 min. + cała noc na schłodzenie frużeliny + czas na dekorowanie Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 12 babeczek
Składniki na babeczki cytrynowo-makowe:
• 160 g masła
• 120 g cukru
• 165 g mąki pszennej
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 1 1/2 łyżki suchego maku
• skórka otarta z 1/2 cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny (lub 2 łyżki soku z cytryny)
• 3 łyżki mleka *
* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !
♥ Mąkę i proszek przesiać, odstawić.
♥ Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
♥ Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt (lub sok), mleko i mak, zmiksować.
♥ Do powstałej masy dodać suche składniki, wymieszać drewnianą łyżką/szpatułką tylko do połączenia się składników.
♥ Formę do pieczenia 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
♥ Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać i piec przez 20 min., lub do tzw. suchego patyczka.
♥ Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na metalowej kratce.
Składniki na krem jagodowy:
• 375 g serka mascarpone
• frużelina jagodowa, schłodzona (przepis poniżej)
♥ Serek mascarpone zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce frużeliny cały czas miksując... i rewelacyjny krem do babeczek gotowy.
♥ Szprycę z wybraną końcówką napełnić kremem (najlepiej jest włożyć ten woreczek do szklanki, zaczepić na brzegach jego boki i wtedy nałożyć krem) i wyciskać fantazyjne wzorki.
Do ozdobienia wierzchu kremu można użyć jadalnego brokatu/pyłku |
Składniki na frużelinę jagodową:
• 250 g jagód
• 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
♥ W rondelku wymieszać jagody z cukrem, na małym ogniu podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
♥ Dodać cytrynę i wodę z mąką, zagotować i zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko.
♥ Rozpuszczoną w wodzie żelatynę wymieszać z 1 łyżką jagodowego puree, aby nie była zbyt gęsta i wlać cienką strużką do reszty "owocowej papki", zamieszać, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego !
Kilka babeczek było małym prezentem :) |
Źródło: niesamowita strona pełna inspiracji - Moje Wypieki
Ten kremik jest piękny! Można się zakochać w tym kolorze!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPiękne papilotki !!!
Moc serdeczności :-)