8 lip 2013

Babeczki cytrynowo-makowe z kremem jagodowym


Rewelacyjne babeczki cytrynowo-makowe o delikatnym smaku z kremem z serka mascarpone (bez dodatku ani grama masła) i... domowej frużeliny z owoców,  ! To naprawdę przełom w dziedzinie cupcakes (fantazyjnie ozdobionych babeczek), dotychczas bowiem wiedziałam tylko o kremach z masła i cukru pudru, które nigdy nie zachwycały mnie swym smakiem.. Ten krem jest po prostu cudowny - trwały, nawet nie potrzebuje stania w lodówce, i baaardzo smaczny. Absolutnie polecam ;-) 


Babeczki cytrynowo-makowe z kremem jagodowym

Czas przygotowania: 35 min. + cała noc na schłodzenie frużeliny + czas na dekorowanie  Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 12 babeczek

Składniki na babeczki cytrynowo-makowe:
160 g masła
120 g cukru
165 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 1/2 łyżki suchego maku 
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny (lub 2 łyżki soku z cytryny)
3 łyżki mleka  *

* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !

♥  Mąkę i proszek przesiać, odstawić.

♥  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.

♥  Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt (lub sok), mleko i mak, zmiksować.

♥  Do powstałej masy dodać suche składniki, wymieszać drewnianą łyżką/szpatułką tylko do połączenia się składników.

♥  Formę do pieczenia 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180ºC. 

♥  Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać i piec przez 20 min., lub do tzw. suchego patyczka.

♥  Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, najlepiej na metalowej kratce.

Składniki na krem jagodowy:
375 g serka mascarpone
frużelina jagodowa, schłodzona (przepis poniżej)

♥  Serek mascarpone zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce frużeliny cały czas miksując... i rewelacyjny krem do babeczek gotowy.

♥  Szprycę z wybraną końcówką napełnić kremem (najlepiej jest włożyć ten woreczek do szklanki, zaczepić na brzegach jego boki i wtedy nałożyć krem) i wyciskać fantazyjne wzorki. 
Do ozdobienia wierzchu kremu można użyć jadalnego brokatu/pyłku
Składniki na frużelinę jagodową:
250 g jagód
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

♥  W rondelku wymieszać jagody z cukrem, na małym ogniu podgrzać do rozpuszczenia się cukru.

♥  Dodać cytrynę i wodę z mąką, zagotować i zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko.

♥  Rozpuszczoną w wodzie żelatynę wymieszać z 1 łyżką jagodowego puree, aby nie była zbyt gęsta i wlać cienką strużką do reszty "owocowej papki", zamieszać, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego !

Kilka babeczek było małym prezentem :)
Źródło: niesamowita strona pełna inspiracji - Moje Wypieki

3 komentarze:

  1. Ten kremik jest piękny! Można się zakochać w tym kolorze!

    OdpowiedzUsuń

  2. Piękne papilotki !!!
    Moc serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...