Dziś trochę nietypowo, bo o moim pomyśle obiadowym :-) Zainspirowana pomysłem Edith, z pomocą przepisu Pauliny przygotowałam dla rodzinki moje pierwsze pierogi - z truskawkami !
Są bardzo dobre i można się nieźle najeść. To taki polski, pyszny obiad, polecam !
☺☺☺
Pierogi z truskawkami
Czas przygotowania: ciasto i gotowanie - Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonne Liczba porcji: ok. 30 szt.
Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1/2 / 2/3 szklanki wody
• spora szczypta soli
♥ Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić. Dodawać w razie konieczności więcej wody lub mąki - powinno powstać gładkie, zwarte i elastyczne ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą.
Nadzienie:
• 300 - 400 g truskawek
• po 1/4 łyżeczki cukru na pierożka
♥ Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od ich wielkości.
♥ Ciasto rozwałkować na cieniutki placek (jeśli będzie za gruby, pierogi będą twarde), powycinać z niego koła, np. za pomocą szklanki. Na środek każdego nałożyć owoce, posypać po 1/4 łyżeczki cukru, zalepić.
♥ Do dużego garnka nalać wodę (mniej - więcej do połowy), osolić ją i zagotować. Do wrzątku wrzucać pierożki, przykryć pokrywką i gotować przez ok. 6-7 min.*.
* To zależy od grubości ciasta, najlepiej jest ugotować 1. i spróbować.
Smacznego,
Zosia !
Ale ładne mają falbanki! :)
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają, najlepsze pierogi to właśnie z truskawkami albo ruskie:D:D
OdpowiedzUsuń