4 lip 2013

Pierogi z truskawkami


Dziś trochę nietypowo, bo o moim pomyśle obiadowym :-) Zainspirowana pomysłem Edith, z pomocą przepisu Pauliny przygotowałam dla rodzinki moje pierwsze pierogi - z truskawkami !
Są bardzo dobre i można się nieźle najeść. To taki polski, pyszny obiad, polecam !

☺☺☺

Pierogi z truskawkami 

Czas przygotowania: ciasto i gotowanie -   Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonne Liczba porcji: ok. 30 szt.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 / 2/3 szklanki wody
spora szczypta soli

♥  Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić. Dodawać w razie konieczności więcej wody lub mąki - powinno powstać gładkie, zwarte i elastyczne ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą.



Nadzienie:
300 - 400 g truskawek
po 1/4 łyżeczki cukru na pierożka

♥  Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od ich wielkości.  

♥  Ciasto rozwałkować na cieniutki placek (jeśli będzie za gruby, pierogi będą twarde), powycinać z niego koła, np. za pomocą szklanki. Na środek każdego nałożyć owoce, posypać po 1/4 łyżeczki cukru, zalepić.

♥  Do dużego garnka nalać wodę (mniej - więcej do połowy), osolić ją i zagotować. Do wrzątku wrzucać pierożki, przykryć pokrywką i gotować przez ok. 6-7 min.*. 

* To zależy od grubości ciasta, najlepiej jest ugotować 1. i spróbować.   

Smacznego,
Zosia !

2 komentarze:

  1. Ale ładne mają falbanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wyglądają, najlepsze pierogi to właśnie z truskawkami albo ruskie:D:D

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...