To był mój pierwszy sernik na zimno, wyszedł całkiem smaczny, prawie jak serowy mus, taki był puszysty i delikatny :D Można przygotować wersję zarówno z truskawkami, jak i innymi owocami, np. malinami, czy jagodami... Zachęcam Was do wypróbowania, bo taki serniczek to bardzo prosty i pyszny deser na upalne dni.
Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami
Czas przygotowania: ok. 25 min. (+ czas stygnięcia żelatyny i tężenie sernika w lodówce) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8 sporych kawałków lub 12 mniejszych
Przepis na okrągła formę o średnicy 23 - 24 cm
Składniki na spód:
• 100 g okrągłych biszkopcików
♥ Formę wyłożyć na dnie biszkopcikami.
Składniki na masę serową:
• 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego (można również użyć gotowego sera z kubełka)
• 7 łyżek cukru pudru + 1 łyżka
• 2 i 1/2 łyżki żelatyny
• 1/3 szklanki gorącej wody
• 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 galaretka truskawkowa
♥ Ser zmiksować z cukrem pudrem (sześcioma łyżkami) i wanilią do połączenia.
♥ Żelatynę zalać gorącą wodą, odstawić do przestygnięcia.
♥ Letnią, ale nadal płynną żelatynę wlewać cienką stróżką do sera cały czas miksując. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, znów zmiksować do połączenia.
♥ Masę kakaową wyłożyć na biszkoptowy spód, rozsmarować* i przykryć masą białą, ponownie równo rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza, wstawić do lodówki na 1 godz.
Składniki na wierzch sernika:
• opakowanie galaretki truskawkowej
• ok. 40 - 500 g truskawek
♥ Galaretkę zalać 400 ml gorącej wody, zostawić do przestygnięcia.
♥ Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić według uznania (ja pokroiłam w plasterki).
♥ Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej do zastygnięcia galaretki.
* W tym momencie można ułożyć truskawki, jeśli chcemy, aby były też w środku.
Zosia !
Źródło: kuchnia szeroko otwarta
Piękny sernik :)
OdpowiedzUsuńMmm, absolutnie cudowny :)
OdpowiedzUsuńA wanilie kiedy trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńWanilię trzeba dodać na początku robienia sernika, czyli do sera z cukrem pudrem. Już poprawiłam przepis.
UsuńBardzo dziękuję za uwagę :)
Pozdrawiam,
Zosia !
Bardzo się cieszę, że sernik smakował :) Bardzo dziękuję za nagrodę w konkursie, która już do mnie dotarła :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;-)
Usuń