Dziś dzień czekolady, na tę okazję, zupełnie spontanicznie przygotowałam dwa przepisy, jeden, to czekoladki, które całkowicie zawładnęły moje serce ;-) Drugi, to mini ciasta z białą czekoladą i kardamonem, na które przepis przedstawię już juro ! Wracając do czekoladek, to jest to jeden z najprostszych przepisów na blogu, a zarazem (jak dla mnie) jeden z najlepszych...
Polecam !
Czekoladki z preparowanym ryżem
Czas przygotowania: 10 min. Stopień trudności: bardzo łatwe Liczba porcji: ok. 20 czekoladek
Przepis na ok. 20 foremek na czekoladki
Składniki na czekoladki:
• 100 g czekolady mlecznej
• 25 g masła
• 1 łyżeczka golden syropu
• garść ryżu preparowanego (jest bardzo lekki, w przeliczeniu na gramy, potrzeba go ok. 10 - 15 g)
♥ Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Po rozpuszczeniu wymieszać masę trzepaczką, dodać syrop i znów mieszać.
♥ Do czekoladowej masy dodać ryż preparowany i po raz kolejny dobrze wymieszać.
♥ Przygotowaną zwartą masą wyłożyć foremki* (ja użyłam silikonowych), a następnie "uklepać" czekoladki, aby były możliwie równe.
♥ Foremki włożyć do lodówki na 0,5 - 1 godz., aż czekoladowe słodkości zastygną.
* Można też po prostu formować w dłoniach kuleczki, efekt również będzie doskonały.
Smacznego,
Z.
Źródło: inspiracja pochodzi z książki "Jak być domową boginią" - Nigella Lawson
Haha, też dziś robiłam czekoladki z ryżem dmuchanym, uwielbiam je! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa także je uwielbiam, ale wcześniej tylko roztapiałam czekoladę i łączyłam z ryżem, ostatnio jednak znalazłam w książce wzmiankę o tym, że warto dodać masło, wtedy czekoladki są mięciutkie, jak te ze sklepu ;-)
UsuńPozdrawiam,
Z.