Dziś przedstawiam Wam jedno z Moich ulubionych połączeń smakowych, czyli białą czekoladę i kardamon. Smaki tych mini ciast świetnie się dopełniają: czekolada jest bardzo słodka i troszkę mdła, natomiast kardamon ma smak wyrazisty i lekko pieprzny... niebanalne połączenie.
Polecam !
A wszystko w wiosennym klimacie, gdyż do wypieku tych ciast użyłam silikonowej formy do babeczek ze sklepu emako.pl, spisała się bardzo dobrze :-)
☺☺☺
Mini ciasta z białą czekoladą i kardamonem
Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 12 mini ciast w kształcie babeczek
Przepis na formę do babeczek w kształcie róż
Składniki na mini ciasta z białą czekoladą i kardamonem:
• 2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości (po 100 g)
• 120 g masła
• 3 jajka
• niespełna 1/2 szklanki cukru
• szczypta soli
• 1 szklanka mąki + 3 łyżki (zastąpiłam nimi kakao)
• zmiażdżone ziarenka kardamonu z 6 strączków lub 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
♥ Piekarnik nagrzać do 180ºC.
♥ Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Przestudzić.
♥ Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę (trochę mniej puszystą, niż kogel-mogel), dodać lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
♥ Mąkę połączyć z solą i kardamonem, dodać do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, ciasto nie ma być puszyste; musi mieć konsystencję gęstej, roztopionej czekolady.
♥ Tak przygotowaną masę nałożyć do wysmarowanych olejem (lub masłem) foremek do 2/3 wysokości.
♥ Mini ciasta piec przez ok. 15 - 20 min. w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasta w środku są suche, nie powinny być bowiem mocno przypieczone na wierzchu.
♥ Po upieczeniu ciast wyciągnąć je z foremek i wystudzić na metalowej kratce.
♥ Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone.
Smacznego,
Z.
Foremki pochodzące ze sklepu emako.pl - bardzo rozsądna cena i świetne wykonanie - Wasze babeczki i mini-ciasta wyskoczą z niej bez ani jednego uszczerbku. Polecam serdecznie ! |
Foremka do ciast mini brownie - są naprawdę malutkie, na jeden kęs, ale zarazem bardzourocze ! :) Jak to jest z silikonowymi formami, które są solidnie wykonane - ciasta i babeczki wychodzą bez zastrzeżeń, z tą właśnie tak było ;)
*/wpis zawierał lokowanie produktu/*
|
fajnie sfotografowane :) ja uwielbiam takie połączenie, sama dawno temu piekłam takie ciacha na tony, bo miałam niezłą fazę na kardamon+biała czekolada :P
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. A do takich smaków jak ten warto wracać :D
Usuń