15 kwi 2013

Domowe hamburgery (bułki pszenne + hamburgery + wykonanie)



Zastanawiam się, czy domowe bułeczki, warzywa i mięso przygotowane w domu, połączone razem to fast food, czy już odżywczy posiłek ?
Bardzo polecam Wam zrobienie takich hamburgerów, bo chociaż zajmuje to troszkę czasu, to efekt jest zniewalający, a taki niekonwencjonalny sposób podania na 100 % zadowoli najmłodszych, zapewniam... ;-)


☺☺☺

Domowe hamburgery (bułki pszenne + hamburgery + wykonanie)

Czas przygotowania: bułeczki - ok. 30 - 40 min. mięso - 20 - 25 min. złożenie - przy składaniu najlepiej jest zrobić tzw. szwedzki stół, aby każdy mógł brać, na co ma ochotę 
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 8 średnio - dużych hamburgerów

Przepis na ok. 8 bułeczek i ok. 8 hamburgerów

Składniki na bułeczki hamburgerowe:
• 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 4 g drożdży suchych 
• 1/3 szklanki mleka w proszku
• 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
 1 i 1/2 łyżki cukru
 3/4 łyżeczki soli
• 1 jajko o temperaturze pokojowej
• 3/4 szklanki letniej wody

♥  Do miski nasypać mąkę, mleko w proszku, cukier, suche drożdże, sól oraz dodać jajko.

♥  Wymieszać. Dolać jeszcze letnią wodę wraz z roztopionym masłem, jeszcze raz dokładnie wymieszać, a później zagnieść przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

♥  Przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 2 godz.

♥  Po tym czasie ponownie zagnieść przez chwilę. Uformować 8 okrągłych bułeczek.

♥  Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 45 min. do podwojenia objętości.

Dodatkowo:
• 1 łyżka nasion sezamu
• żółtko roztrzepane z kilkoma łyżkami mleka  

♥  Piekarnik nagrzać do 200ºC.

♥  Wyrośnięte bułeczki posmarować dokładnie żółtkiem. Piec przez 12 min. w nagrzanym piekarniku.

♥  Po upieczeniu wystudzić bułki, najlepiej na metalowej kratce. 

Składniki na kotlety do hamburgerów:      
 500 g mięsa, zmielonego
 1 ogórek kiszony 
• 1/2 (lub więcej) cebuli
 kilka zielonych oliwek
 1 jajko 
• bułka tarta
 3 łyżki musztardy
• pieprz, sól, papryka*

* Nie dodałam papryki.

♥  Ogórka, cebulę oraz oliwki posiekać w kosteczkę. Zeszklić na patelni polanej oliwą.

♥  Podsmażone warzywa dodać do mięsa, wymieszać.

♥  Do mięsa dodać również jajko, musztardę oraz tyle bułki tartej, ile potrzeba, aby masa nie była za rzadka.

♥  Uformować kotleciki, troszkę większe od bułeczek, ponieważ podczas pieczenia nieco się skurczą. Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony do zarumienienia (warto sprawdzić, czy mięso w środku jest już upieczone).

Dodatki:
• ulubione warzywa, np. sałata, pomidory, ogórki, oliwki itd.
• ketchup, majonez lub musztarda (polecam zrobienie sosu, właśnie z tych trzech składników - jest zadziwiająco smaczny !)

♥  Kiedy bułeczki już lekko przestygną, a mięso będzie upieczone, należy przekroić bułki na pół, na stole rozłożyć szwedzki stół składający się z przygotowanych przysmaków. Zwołać rodzinkę (lub zjeść samemu, bua ha ha ! ) i rozkoszować się niecodziennym obiadkiem/kolacją, a ile przy tym jedzeniu zabawy. 

Smacznego,
Z.  
Louis Lunch - jeden z najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA. Nie są to jednak zwykłe hamburgery, jakie znamy na co dzień, gdyż tam mięso serwowane jest w tostach z warzywami, zwykle bez sosów. 

Przepisy: 

mięso - przepyszne
bułeczki - ilovebake

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...