19 gru 2013

Lebkuchen - miękkie pierniczki niemieckie


Lebkuchen - zostały okrzyknięte najlepszymi pierniczkami na świecie.
Lebkuchen- bardzo wielu ludzi już po prostu nie wyobraża sobie bez nich świąt, teraz do tej grupy dołączam i ja :) 
Jeśli jeszcze nie znacie tych pierniczków z mąką migdałową, kandyzowanymi owocami i oczywiście przyprawą korzenną, to moją ambicją jest podzielenie się tym cudownym przepisem... Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie, później troszkę twardnieją, aby po kilku dniach leżakowania w puszce rozpływały się w ustach, przenosząc nas w nowe wymiary świątecznych doznań smakowych :) Polecam !


Lebkuchen

/Przepis na ok. 30 niewielkich sztuk/

Składniki:
250 g mąki pszennej
85 g mąki migdałowej
3 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu, zmielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu (naturalny lub sztuczny)
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (ja dałam tylko pomarańczową, domową) lub, ewentualnie skórka otarta z dwóch cytryn

♥  Mąkę, migdały, przyprawy, proszek i sodę wymieszać w misce.

♥  W rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać do roztopienia masła, lekko przestudzić  powstałą mieszankę.

♥  Jeszcze ciepły miód z masłem dodać do uprzednio przygotowanych składników suchych, dodać kandyzowane owoce i wszystko dokładnie wymieszać.

♥  Ciasto wyjdzie dość lepiące (możliwe, że będzie rzadkie), należy je pozostawić przykryte ściereczką do wystygnięcia, w tym czasie także zgęstnieje.

♥  Z ciasta zrobić w miarę równe kulki wielkości orzecha włoskiego, poukładać je na blasze [wyłożonej papierem do pieczenia] zachowując duże odstępy i dość mocno docisnąć wilgotną łyżką (pierniczki urosną, ale nie chcemy mieć upieczonych kuleczek).

♥  Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, inaczej będą za bardzo kruche). Gorące lebkuchen będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, a potem przenieść je na metalową kratkę do wystudzenia oraz pokrycia lukrem. Ich wierzch skruszeje, by zmięknąć znów na drugi-trzeci dzień.

Składniki na lukier:
cukier puder
gorąca woda
opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny

♥  Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, należy dodać wody, jeśli zbyt rzadka - cukru pudru.

SMACZNEGO ! 

Za przepis dziękuję Dorotus     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...