6 gru 2013

Przekładane ciasteczka z mąki słonecznikowej


Pyszne kruche, maślane ciasteczka o słonecznikowym, lekko orzechowym smaku, przełożone domową nutellą, bądź ulubioną konfiturą będą wprost idealnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. Myślę, że dobrze sprawdzą się też jako słodki dodatek na świąteczny stół ;) 


Przekładane ciasteczka z mąki słonecznikowej


Składniki: 
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
80 g zmielonych ziaren słonecznika
1 żółtko
szczypta soli
• kilka kropelek ekstraktu migdałowego
białko do posmarowania + ok. 20-30 g pestek słonecznika

♥  Wszystkie składniki dokładnie i starannie ze sobą wyrobić. Gładkie, jednolite ciasto uformować w spłaszczoną kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.

♥  Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość 3-4 mm. Wyciąć małe serduszka. Połowę serduszek posmarować białkiem i posypać pestkami słonecznika.



♥  Ciastka piec 14 min. w temperaturze 175ºC (lub do zezłocenia). Pozostawić do wystygnięcia na metalowej kratce.          

♥  Ciasteczka bez pestek posmarować wybranym nadzieniem, przykryć tymi ze słonecznikiem na wierzchu. 

Nadzienie - ♥ domowa nutella ♥


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Oj zjadłabym takie przełożone masłem orzechowym albo nutellą jak zaproponowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają serduszka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujące, podoba mi się pomysł z mąką słonecznikową :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...