To moje pierwsze ciasteczka wykonane bez mąki pszennej - tylko z mąki owsianej. Czasem można napotkać problemy z zakupem tej właśnie mąki, jednak jeśli posiadacie blender i odpowiednią przystawkę, możecie ją zrobić w dokładnie 3 minuty !
Szybko, prosto i smacznie. Dzięki dodatkowi do ciasteczek mamy do czynienia z lekko ulepszonym smakiem zdrowych, kruchutkich ciasteczek. Warto spróbować :)
Ciasteczka z mąki owsianej z czekoladą
Przepis na ok. 25 ciastek cytuję za Agatą.
Składniki:
• 85 g miękkiego masła
• 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 1 jajko
• 1 szklanka mąki owsianej (czyli mąka zrobiona ze 100 g płatków owsianych)
• 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
• 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, posiekanej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• szczypta soli
♥ Masło zmiksować z cukrem na puch. Dodać jajko i sok z pomarańczy, zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i zmiksować. Dodać płatki owsiane i czekoladę - zmiksować po raz ostatni.
♥ Lekko zwilżonymi dłońmi, choć nie jest to konieczne, formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie mocno spłaszczyć . Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
♥ Piec przez około 10 minut, ewentualnie można skrócić lub przedłużyć czas pieczenia, aby ciasteczka były takie, jakie lubicie, w 175ºC.
♥ Studzić na metalowej kratce.
Smacznego :)
Mąka owsiana
Przepis na szklankę mąki.
Składniki:
• 100 g płatków owsianych
♥ Do specjalnej zamkniętej przystawki przypiąć blender. Do środka wsypać płatki owsiane, miksować (ja użyłam funkcji 'turbo') przez około 3 minuty do uzyskania mąki, czyli substancji bez ani jednego grubszego kawałka.
takie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńA co w nich dietetycznego ? :)
OdpowiedzUsuńNie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale tak nazywał się przepis, z którego korzystałam, a ja ufam jego autorce :) Myślę, że można je tak nazwać ze względu na brak w cieście mąki pszennej. Naturalnie, czekolada nie jest dietetyczna, blog nazywa się jednak "słodki grymas", więc można czasem sobie lekko "dogodzić" :P
UsuńDrogi Anonimie, skoro zadajesz takie pytanie, czy to znaczy, iż się na tym znasz ? Chętnie poczytam coś mądrego :)
Pozdrawiam !
1. są z mąki owsianej (zachęcam do poczytania o niej)
Usuń2. mają bardzo mało tłuszczu (normalne ciastka mają w takim przepisie około 175/200g)
3. w porównaniu z innymi ciastkami są naprawdę dietetyczne :) poleciła mi dietetyczka (ze spokojem 2 ciasteczka na dzień można zjeść)
Bardzo dobre ciastka, ale cała porcja ma ponad 2 tyś kalorii, więc kłamstwem jest nazywanie ich dietetycznymi.
OdpowiedzUsuńHmm, może to i racja ;) Ale nie radzę jeść całej porcji, czy dietetycznej, czy też nie :P
UsuńCzy ciastka wyszłyby gdybym nie dodała masła ? :)
OdpowiedzUsuńOj niestety nie :/ masło pełni rolę "sklejacza" całości i nie tylko, to ważny składnik :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, dałem 10 łyzek soku pomaranczowego i nadal jest malo wyczuwalny smak pomaranczy, smialo mozna dac jeszcze wiecej ;)
OdpowiedzUsuńJa zamiast masła dałam cały serek homogenizowany i 4 łyżki mleka, wszystko się świetnie skleja i jest bez tłuszczu ;-)
OdpowiedzUsuń