4 cze 2013

Kolorowa pianka - zebra ♥


Ze względu na złe samopoczucie, postanowiłam przygotować coś bardzo prostego, taniego i kolorowego, co byłoby w stanie mnie rozweselić. Idealnym pomysłem okazała się pianka z galaretek i mleczka skondensowanego. Jej przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę, a w smaku jest jak pyszny puszek. Myślę, że idealnie zastąpi tort urodzinowy !


Kolorowa pianka - zebra

Czas przygotowania: ok. 15 - 20 min. (+ czas tężenia galaretki i ok. 2 - 3 godz. tężenia) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 12 cienkich kawałków

Przepis na okrągła formę o średnicy 20 cm 

Składniki na kolorową piankę:
1 puszka (530 g) mleka skondensowanego
3 kolorowe galaretki w różnych kolorach
3 szklanki wrzącej wody
biała czekolada do oprószenia

♥  Mleko skondensowane dobrze schłodzić, najlepiej włożyć na chwilę do zamrażalnika. Formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.

♥  Każdą galaretkę nasypać do osobnej miseczki i zalać szklanką wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. 

♥  Mleko skondensowane zmiksować na coś w rodzaju puchu (nie będzie to to samo, co piana z białek, będzie trochę mniej puszyste), podzielić na trzy równe części, każdą dodać do galaretki i zmiksować raz jeszcze.

♥  Do wyłożonej pergaminem formy nalewać po 3 łyżki masy żółtej, później 3 łyżki niebieskiej i 3 łyżki różowej (lub inaczej), tak do wykorzystania wszystkich mas.  Wstawić formę z masą do lodówki do stężenia na kilka godz., po 2 - 3 powinna już być gotowa. 

♥  Można jeszcze posypać gotową piankę startą czekoladą.

Smacznego,
Zosia ! 

36 komentarzy:

  1. Widziałam ostatnio ten przepis na Magda kucharzy i zapisałam :) też zrobię!

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie! Ja wg tego przepisu robie ptasie mleczko w pucharkach, ale nie wygląda tak oryginalnie jak Twoj deser!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to się zgrałyśmy z przepisem :) Prześliczna zebra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś ..pycha..ja na spód dawałam jeszcze biszkopty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie interesuje,poza pięknym wyglądem,smak tego cuda,czy te ,,sztuczne galaretki ,, są smaczne chociaż??,niestety nie mogę ich sobie kupić sama żeby wypróbować,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem wielką fanką galaretek, ale ten deser jest naprawdę smaczny, tak na 4+ :-)

      Usuń
  6. Po prostu cudo !!! Zapraszam do siebie na blog: http://slodkigrymas.blogspot.com/2013/06/kolorowa-pianka-zebra.html

    OdpowiedzUsuń
  7. proste, pyszne i efektywne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, rzeczywiście wygląda tak.. optymistycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis. Już wiem co niedługo zrobię :) Jak sama piszesz jest tani, prosty i rozweselający.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przecudowna! Taki niepozorny poprawiacz humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka śliczna ta pianka!!! Innowacyjny pomysł na znane ptasie mleczko! :) Pychaaa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Spodoba sie mojej siostrzenicy ,koniecznie jej to przygotuje:)zapraszam do mnie po nominacje do liebster blog

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne, pomysłowe i proste ale proszę o podpowiedź skąd i z czego niebieski kolorek ? Też galaretka czy barwnik spożywczy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebieski kolor to galaretka, bez problemu mona ją kupić w supermarketach lub "większych" sklepach spożywczych :-)

      Pozdrawiam,
      Zosia !

      Usuń
  14. a mleko powinno być słodzone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od gustu, w każdym przepisie na tą piankę pisano, że mleko powinno być niesłodzone, ja jednak, z braku innej możliwości użyłam słodzonego i również świetnie wyszło. Myślę, że to kwestia smaku, która nie wpłynie na jakość tego deseru ;)

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń
    2. dzięki, użyłam mleka nie słodzonego, ponieważ nie lubię bardzo słodkich deserów bardzo słodkich, teraz czekam aż stężeje do końca ;p

      Usuń
    3. Super ;) Życzę smacznego !

      Usuń
  15. a ile w ml ma byc tego mleka skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma to być duża, standardowa puszka, u mnie o wadze ok. 533 g

      Usuń
  16. A czy to mleko skondensowane to słodzone, czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  17. a sorki przeczytałam komentarze wyżej ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. a jak duża jest ta forma do której to wylewałaś

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie mieszkam w Polsce. Tu jest mleko tylko w malych puszeczkach. Ile ma go byc 250ml?
    Pianka wyglada super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puszka takiego mleka to 530 g :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zosia

      Usuń
  20. witam,przymierzam sie do robienia ale tu jedno pytanie ... w jakiej formie mam lec ta mase (po 3 łyzki)do blaszki,zaczynając od srodka czy od brzegów ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa będzie płynna. Należy zacząć jednak od środka, aby utworzyła się ładna "zebra: :)

      Pozdrawiam !

      Usuń
  21. mnie mleko sie nie ubilo jak bylo plynnne tak jest :((((mimo ze bylo schlodzone jestem totalnym antytalenciem nawet w prostych przepisach :((( to mialbyc torcik dla corki i dupa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! :) Mleko nie musi być całkowicie ubite, wystarczy delikatnie je ubić, nie zmieni znacząco konsystencji :)

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...