Ze względu na złe samopoczucie, postanowiłam przygotować coś bardzo prostego, taniego i kolorowego, co byłoby w stanie mnie rozweselić. Idealnym pomysłem okazała się pianka z galaretek i mleczka skondensowanego. Jej przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę, a w smaku jest jak pyszny puszek. Myślę, że idealnie zastąpi tort urodzinowy !
Kolorowa pianka - zebra
Czas przygotowania: ok. 15 - 20 min. (+ czas tężenia galaretki i ok. 2 - 3 godz. tężenia) Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 12 cienkich kawałków
Przepis na okrągła formę o średnicy 20 cm
Składniki na kolorową piankę:
• 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego
• 3 kolorowe galaretki w różnych kolorach
• 3 szklanki wrzącej wody
• biała czekolada do oprószenia
♥ Mleko skondensowane dobrze schłodzić, najlepiej włożyć na chwilę do zamrażalnika. Formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
♥ Każdą galaretkę nasypać do osobnej miseczki i zalać szklanką wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
♥ Mleko skondensowane zmiksować na coś w rodzaju puchu (nie będzie to to samo, co piana z białek, będzie trochę mniej puszyste), podzielić na trzy równe części, każdą dodać do galaretki i zmiksować raz jeszcze.
♥ Do wyłożonej pergaminem formy nalewać po 3 łyżki masy żółtej, później 3 łyżki niebieskiej i 3 łyżki różowej (lub inaczej), tak do wykorzystania wszystkich mas. Wstawić formę z masą do lodówki do stężenia na kilka godz., po 2 - 3 powinna już być gotowa.
♥ Można jeszcze posypać gotową piankę startą czekoladą.
Smacznego,
Zosia !
Widziałam ostatnio ten przepis na Magda kucharzy i zapisałam :) też zrobię!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata
Wygląda pięknie! Ja wg tego przepisu robie ptasie mleczko w pucharkach, ale nie wygląda tak oryginalnie jak Twoj deser!:)
OdpowiedzUsuńNo to się zgrałyśmy z przepisem :) Prześliczna zebra!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś ..pycha..ja na spód dawałam jeszcze biszkopty.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tymi biszkoptami :D
UsuńMnie interesuje,poza pięknym wyglądem,smak tego cuda,czy te ,,sztuczne galaretki ,, są smaczne chociaż??,niestety nie mogę ich sobie kupić sama żeby wypróbować,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką galaretek, ale ten deser jest naprawdę smaczny, tak na 4+ :-)
UsuńPo prostu cudo !!! Zapraszam do siebie na blog: http://slodkigrymas.blogspot.com/2013/06/kolorowa-pianka-zebra.html
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńproste, pyszne i efektywne ;)
OdpowiedzUsuńAle tęczowe :)
OdpowiedzUsuńOjej, rzeczywiście wygląda tak.. optymistycznie ;)
OdpowiedzUsuńale slicznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Już wiem co niedługo zrobię :) Jak sama piszesz jest tani, prosty i rozweselający.
OdpowiedzUsuńsłodziak z Twojego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJest przecudowna! Taki niepozorny poprawiacz humoru :)
OdpowiedzUsuńJaka śliczna ta pianka!!! Innowacyjny pomysł na znane ptasie mleczko! :) Pychaaa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSpodoba sie mojej siostrzenicy ,koniecznie jej to przygotuje:)zapraszam do mnie po nominacje do liebster blog
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i dziękuję za nominację ! ;)
UsuńŚliczne, pomysłowe i proste ale proszę o podpowiedź skąd i z czego niebieski kolorek ? Też galaretka czy barwnik spożywczy ?
OdpowiedzUsuńNiebieski kolor to galaretka, bez problemu mona ją kupić w supermarketach lub "większych" sklepach spożywczych :-)
UsuńPozdrawiam,
Zosia !
a mleko powinno być słodzone czy nie?
OdpowiedzUsuńTo zależy od gustu, w każdym przepisie na tą piankę pisano, że mleko powinno być niesłodzone, ja jednak, z braku innej możliwości użyłam słodzonego i również świetnie wyszło. Myślę, że to kwestia smaku, która nie wpłynie na jakość tego deseru ;)
UsuńPozdrawiam,
Zosia
dzięki, użyłam mleka nie słodzonego, ponieważ nie lubię bardzo słodkich deserów bardzo słodkich, teraz czekam aż stężeje do końca ;p
UsuńSuper ;) Życzę smacznego !
Usuńa ile w ml ma byc tego mleka skondensowanego?
OdpowiedzUsuńMa to być duża, standardowa puszka, u mnie o wadze ok. 533 g
UsuńA czy to mleko skondensowane to słodzone, czy nie ?
OdpowiedzUsuńa sorki przeczytałam komentarze wyżej ;)
OdpowiedzUsuńa jak duża jest ta forma do której to wylewałaś
OdpowiedzUsuńNie mieszkam w Polsce. Tu jest mleko tylko w malych puszeczkach. Ile ma go byc 250ml?
OdpowiedzUsuńPianka wyglada super
Puszka takiego mleka to 530 g :)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
Zosia
witam,przymierzam sie do robienia ale tu jedno pytanie ... w jakiej formie mam lec ta mase (po 3 łyzki)do blaszki,zaczynając od srodka czy od brzegów ?:)
OdpowiedzUsuńMasa będzie płynna. Należy zacząć jednak od środka, aby utworzyła się ładna "zebra: :)
UsuńPozdrawiam !
mnie mleko sie nie ubilo jak bylo plynnne tak jest :((((mimo ze bylo schlodzone jestem totalnym antytalenciem nawet w prostych przepisach :((( to mialbyc torcik dla corki i dupa
OdpowiedzUsuńWitam! :) Mleko nie musi być całkowicie ubite, wystarczy delikatnie je ubić, nie zmieni znacząco konsystencji :)
UsuńPozdrawiam,
Zosia