23 lut 2013

Ciasto rafaello na krakersach


Ciasto, które idealnie naśladuje popularne pralinki rafaello. 
Nie znam ani jednej osoby, której by nie posmakowało.
Wszystko w nim idealnie się zgrywa - krakersy pod wpływem wilgoci delikatnie miękną, a smażone wiórki kokosowe nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru. 
To jedno z moich ulubionych ciast. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji... 

☺☺☺

Ciasto rafaello na krakersach 

Czas przygotowania: ok. 30 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 24 kwadratowych kawałeczków

Przepis na formę o wymiarach ok. 28:14 cm

Składniki na krem: 
 200 g wiórków kokosowych
200 g migdałów w płatkach
1 litr mleka
1 szklanka cukru 
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 kostki miękkiego masła
6 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

ok. 400 g krakersów (zwykłych, solonych)

♥  Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem oraz ekstraktem.

♥  Resztę mleka zagotować.

♥  Do wrzącego mleka wlać przygotowaną uprzednio rzadką masę.

♥  Wymieszać wszystko trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń, wtedy gotować jeszcze chwilę*.

♥  Gotowy budyń przełożyć do miski i studzimy. Musi być przynajmniej letni, aby przystąpić do kolejnego kroku.

♥  Margarynę zmiksować do gładkości, wtedy stopniowo dodawać przestygnięty budyń.

♥  Do masy dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wszystko wymieszać.

♥  Pierwszą warstwę krakersów ułożyć na dnie formy. Na nią wyłożyć 3 - 4 łyżki kremu. Przykryć to drugą warstwą krakersów i kremu, tak postępować do wykorzystania kremu i krakersów.
Powinno to wyglądać tak:
- krem (na wierzchu)
- krakersy
- krem
- krakersy
- krem
- krakersy
- krem
- krakersy (na spodzie)        

Składniki na pieczone wiórki kokosowe:
2 łyżki masła
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
2 łyżki cukru

♥  Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe, ekstrakt, a na koniec cukier.

♥  Smażyć, aż się zarumienią.

♥ Ostudzić.

♥  Posypać wystudzonymi wiórkami ciasto.

♥  Gotowe ciasto rafaello wstawić do lodówki, poprzez to krakersy zmiękną, a ciasto zyska na smaku i konsystencji.     


* Trzeba uważać, aby budyń się nie przypalił, a zdarza się to dość często. 



Źródło: domowe-wypieki.pl

19 komentarzy:

  1. na jak dużej blaszce to robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blaszce prostokątnej, o wielkości 28 na 14 cm, ale może być jakaś o podobnych wymiarach.

      Pozdrawiam,
      Zosia ;-)

      Usuń
    2. tzn że ma być to taka blacha od babki prostokątna?

      Usuń
    3. Pieczenie gwarantuje zawsze dowolność wyboru :) Jednak ja polecam formę prostokątną o wymiarach ok. 28 na 14 cm, jest ona odrobinę szersza od foremki na babkę ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To musi być pyszne, rozpieszczasz najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego budyniu nie potrzeba jajka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. może być budyń taki z torebki? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam. Domowy budyń nie jest trudny do zrobienia, a jest o niebo smaczniejszy i odrobinę rzadszy

      Usuń
  5. Jak uchronić się przed przypaleniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę nic trudnego, wystarczy ciagle mieszać gotującą sie masę i wszystko bedzie w porządku :-)

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń
  6. jest przepyszne polecamwszystkim ale ja robię zawsze połowe tego ciasta bo jest słodkie i niewiele się go zje polecam gorąco! ,,słodkie solone jest bardziej słodkie niż słodkie słodzone,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu :)

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń
  7. czy moga byc herbatniki zamiast krakersow? :P pozdrawainm balbina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że ciasto może sie udać, ale nie polecam, bedzie to coś zupełnie innego, naprawdę polecam wersję z krakersami :)

      Pozdrawiam,
      Zośka

      Usuń
  8. Ciasto wyszło pyszne! Co prawda krem mi się zwarzył, ale metodą prób i błędów odratowałam go, więc radość tym większa :) Dziękuje za wspaniały przepis. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że cisto się udało :) Gratuluję. Z dnia na dzień będzie coraz lepsze, to był dobry wybór na Święta :)

      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !
      Zosia

      Usuń
  9. Jedyna nieścisłość - margaryna. Będę robić to ciasto, zobaczymy co wyjdzie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Pysznie. Tak na marginesie jak robiłam masę budyniową to zdziwiłam sie ze nie ma w nim jajka, ale do końca wierzyłam przepisowi i to co widze na zdjęciu . Magia, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...