20 gru 2013

Autorska tarta z karmelizowaną żurawiną i ganache czekoladowym



Mój pierwszy wypiek całkowicie  własnego autorstwa. Postanowiłam połączyć karmelizowaną żurawinę w rumie*, ganache z białej czekolady i kakaowy spód. Rezultat naprawdę przeszedł moje oczekiwania - smaki idealnie się połączyły, a słodko-słone kontrasty należą do moich ulubionych ;) 

☺☺☺

Tarta z karmelizowaną żurawiną i ganache czekoladowym

/Przepis na formę do tarty o średnicy 24 cm/

Składniki na kakaowy spód:
225 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
30 g gorzkiego kakao (1/4 szklanki)
110 g cukru (1/2 szklanki)
150 g masła, pokrojonego w kostkę - 1,5 cm, wyjętego z lodówki i pozostawionego na 10 min. w temperaturze pokojowej 
3 żółtka, roztrzepane

♥  Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Wmieszać cukier, masło wetrzeć palcami dłoni unosząc przy tym mąkę (w ten sposób się napowietrzy). 

♥  Kiedy mieszanka zacznie przypominać piasek, składniki uformować w górkę i w środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Nie można wyrabiać go zbyt długo, bo zrobi się twarde i niezbyt dobre po upieczeniu.

♥  Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją i owinąć w folię do żywności. Wstawić do lodówki na 45 min.

♥  Po tym czasie formę do tarty dokładnie wyłożyć rozwałkowanym na dość cienki placek ciastem.

♥  Spód tarty piec obciążony papierem do pieczenia i fasolą (w ten sposób z ciasta nie utworzy się kopułka) w 180 stopniach przez 15 min. po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i piec przez kolejne 6-7 min.

♥  Pozostawić upieczone ciasto w formie, do ostygnięcia.

Składniki na nadzienie:
300 g żurawiny - świeżej lub mrożonej
30 ml rumu (ja użyłam smakowego, waniliowego)
niecała szklanka cukru 
4 łyżki wody
1 łyżeczka pasty waniliowej

♥  Żurawinę umieścić na patelni (zamrożoną najpierw rozmrozić) razem z cukrem i wodą, smażyć na średnim ogniu do rozpadnięcia się żurawiny i skarmelizowania się cukru. Dodać rumu i pasty waniliowej. Smażyć jeszcze przez ok. 3-5 min. 

♥  Żurawinę zostawić do przestygnięcia. Lekko przestudzoną wyłożyć na kakaowy spód, równo rozprowadzić.




Składniki na czekoladowy ganache*:
170 g białej czekolady
3/4 szklanki śmietany kremówki

♥  W rondelku do grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać wszystko do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.

♥  Ganache wylać na wierzch tarty. Można udekorować boki prażonymi płatkami migdałowymi. 

♥  Wstawić do lodówki do stężenia sosu z białej czekolady. 

* Ja robiłam ganache z innego przepisu, nie wyszedł jednak tak, jak chciałam. Wiem za to, że ten przepis jest o wiele, wiele lepszy.


SMACZNEGO !


Źródła inspiracji, bądź przepisu - Dorotus, spód- książka "Wypieki"

2 komentarze:

  1. Świetna :) U mnie na blogu dziś też połączenie żurawiny i białej czekolady..jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczna :) Połączenie żurawiny i białej czekolady zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...