16 lip 2013

Semifreddo waniliowe z musem malinowym


To jest po prostu ewenement w dziedzinie robienia domowych lodów ! Już wyjaśniam, dlaczego. Otóż zazwyczaj do ich przygotowania używa się maszynki kręcącej i chłodzącej lody, bądź trzeba miksować je kilka razy w czasie chłodzenia. Jak dla mnie ta druga opcja to za dużo roboty, a jeśli chodzi o pierwszą, to nie mam potrzebnego sprzętu...
Ale z pomocą przychodzi przepis na semifreddo, czyli włoski deser bardzo przypominający lody, można wręcz powiedzieć, że jest od nich lepszy, bo na a'la koglu-moglu. Wiem, że moja wersja jest dość rustykalna, gdyż zwykle wyciąga się cały deser z formy i kroi w plastry, jednak tak pasowało mi najbardziej.
Podsumowując: mało pracy, świetny efekt, zero kryształków lodu, po prostu musicie spróbować !

☺☺☺

Semifreddo waniliowe z musem malinowym 

Czas przygotowania: ok. 20 - 25 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: forma o pojemności 3 l

Przepis na formę/naczynie żaroodporne o pojemności 3 l, które można wkładać do zamrażalki 

Składniki na semifreddo waniliowe z malinami:
350 g malin + kilka do dekoracji
3 jajka + 2 żółtka
1 laska wanilii
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki śmietanki kremówki

♥  Maliny zmiksować blenderem na mus, przecedzić przez sitko pozostawiając malinowe puree (pestki można wyrzucić). 

♥  Do dużej miski wbić jajka, dodać żółtka, cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

♥  Rondelek napełnić wodą do 1/4 wysokości, doprowadzić ją do wrzenia. Na rondelku oprzeć miskę z jajkami (pamiętając o tym, że para jest bardzo gorąca !). 

♥  Miksować składniki w kąpieli wodnej przez 5 min., po tym czasie zdjąć miskę znad pary i miksować jeszcze ok. 8 min., do wystygnięcia masy. 

♥  Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z jajecznym koglem-moglem, 2 szklanki tej masy wymieszać z malinowym musem. Resztę wylać do formy, a z malinowej części porobić esy-floresy, lub po prostu wylać ją na wierzch. 

♥  Formę z przyszłym semifreddo włożyć do lodówki na 4-5 godz., po tym czasie najlepiej jest wstawić deser na chwilę do lodówki, aby lekko zmięknął, a następnie bezzwłocznie podawać w ulubionej postaci kulek lub pasków, udekorowane malinami.

Smacznego !
Źródło: Kwestia Smaku

2 komentarze:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...