To moje pierwsze podejście do baby drożdżowej. Przyznam szczerze, że lubię podejmować swego rodzaju ryzyko, dlatego na święta zazwyczaj piekę niesprawdzone przepisy. Na co dzień dość dużo piekę, więc upieczenie ciasta "codziennego" na święta nie sprawiłoby mi tyle frajdy :-)
☺☺☺
Baba drożdżowa jest idealna ! Mięciutka, z garstką rodzynek (zawsze można dodać więcej, ale u mnie w domu nie ma zbyt wielu fanów tychże bakalii :), zwieńczona cukrem pudrem. Przepis polecam zarówno bardziej już doświadczonym cukiernikom, jak i amatorom, bo chociaż piekłam babki do godziny 00:00, byłam przeszczęśliwa, kiedy później się nią zajadaliśmy :-)
Wypiek ten nie jest jednak przeznaczony tylko na święta, bardzo polecam Wam upieczenie jej choćby dziś !
☺☺☺
Drożdżowa baba wielkanocna z rodzynkami
Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: dwie duże baby, czyli ok. 24 kawałków
Przepis na dwie duże formy babkowe
Składniki na babę drożdżową:
• 3 i 1/2 szklanki mąki
• 50 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
• 1 jajko, roztrzepane
• 6 żółtek, roztrzepanych
• szczypta soli
• 1 szklanka mleka, letniego
• 1/2 szklanki cukru
• 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
• 150 g rodzynek (ja dałam ok. 100 g)
• 2 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z 1 cytryny
♥ Jeśli używa się świeżych drożdży, należy zrobić rozczyn - drożdże wkruszyć do miseczki, zalać 5 łyżkami letniego mleka i dosypać 1 łyżkę cukru, tak przygotowaną mieszankę odstawić (bez mieszania) na ok. 10 min., natomiast jeśli używa się drożdży suchych, czyli instant, należy je wsypać bezpośrednio do reszty składników.
♥ Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i ewentualnie drożdże instant, zamieszać.
♥ Do sypkich składników dodać żółtka, jajko, rozczyn, resztę mleka, masło, sok i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać drewnianą łyżką. Masa będzie się kleiła, ale właśnie tak ma być.
♥ Ciasto wyciągnąć z miski na posypany mąką blat (ja używam silikonowej maty, która sprawdza się rewelacyjnie) i wyrabiać przez ok. 10 -15, aż będzie jednolite. Dodać rodzynki, ponownie zagnieść. Włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 2 godz.
Dodatkowo:
• masło do posmarowania form
• bułka tarta do obsypania form
♥ Formy do babek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
♥ Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski, znowu wyrobić.
♥ Podzielić na dwie części, każdą uformować w wałek i wyłożyć nimi formy.
♥ Odstawić ponownie formy przykryte ściereczką, na ok. 1 - 2 godz. do podwojenia objętości.
♥ Piekarnik nagrzać do 170ºC.
♥ Wyrośnięte baby wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min., lub dłużej - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy, a po postukaniu kłykciami w babkę, powinna wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu odstawić na 10 min. do wystygnięcia.
♥ Gotowe ciasta można polać lukrem na bazie soku z cytryny i cukru pudru, lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Z.
Źródło: niezawodna strona - Moje Wypieki
Piękna Ci wyszła! :) Lubię drożdżową babę :)
OdpowiedzUsuńAle ładna babka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuń