To ciasto znajduje się w czołówce ulubionych w moim domu... Nic w tym dziwnego, swój genialny smak zawdzięcza przecież tylu wspaniałym smakom pomieszczonym w jednym kawałku, nie można się oprzeć...
Kruche ciasto posmarowane dżemem porzeczkowym, który przełamuje słodki smak kremu i bezy - druga nazwa ciasta (trochę mniej popularna w moim domu), czyli "Pychotka" mówi chyba sama za siebie, po prostu... pychotka !
Ps. Nie martwcie się, ciasto jest trochę pracochłonne, ale przydługi przepis jest po to, abyście byli pewni każdej części przepisu ;)
☺☺☺
Ciasto Pani Walewska
Czas przygotowania: od 50 min. do 1 godz. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 20 kawałeczków
* Jeśli nie macie dwóch takich samych form, po prostu rozwałkujcie drugi kawałek ciasta na wymiary formy, posmarujcie dżemem i połóżcie na desce lub innej płaskiej powierzchni do czas, kiedy będzie potrzebny.
Kruche ciasto posmarowane dżemem porzeczkowym, który przełamuje słodki smak kremu i bezy - druga nazwa ciasta (trochę mniej popularna w moim domu), czyli "Pychotka" mówi chyba sama za siebie, po prostu... pychotka !
Ps. Nie martwcie się, ciasto jest trochę pracochłonne, ale przydługi przepis jest po to, abyście byli pewni każdej części przepisu ;)
☺☺☺
Ciasto Pani Walewska
Czas przygotowania: od 50 min. do 1 godz. Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: ok. 20 kawałeczków
Przepis na prostokątną formę o wymiarach ok. 28:14 cm
Składniki na kruchy spód:
• 500 g mąki pszennej
• 60 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g masła
• 6 dużych żółtek
• kilka łyżek bardzo zimnej wody (u mnie 5)
♥ Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć tak aby malutkie kawałeczki dobrze połączyły się z mąką.
♥ Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego nalać żółtka i tyle wody, ile będzie potrzebne do uzyskania lśniącego, jednolitego ciasta. Ugnieść szybko i energicznie, aż ciasto będzie jednolite.
♥ Ciasto podzielić na dwie części, każą zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na 30 min.
Dodatkowo:
• 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (u mnie z kawałkami owoców)
• 100 g migdałów (ja dodałam troszkę mniej)
♥ Formę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Z lodówki wyjąć jeden kawałek ciasta, a następnie rozwałkować (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia). Wyłożyć nim dokładnie przygotowaną formę i posmarować wierzch połową ilości dżemu. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta i dżemu*.
♥ Tak przygotowane spody wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy.
Składniki na bezę:
• 6 białek
• szczypta soli
• 250 g cukru pudru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
♥ Piekarnik nagrzać do 175ºC.
♥ Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ścisłej piany dodawać po jednej łyżce cukru pudru, za każdym razem miksując, to bardzo ważne, gdyż nie można dodać od razu wszystkiego ! Na koniec dodać mąkę i znów krótko zmiksować.
♥ Gotową masę przełożyć na schłodzone blaty ciasta (połowa na każdy). Posypać bezy płatkami migdałowymi.
♥ Piec oba blaty w nagrzanym piekarniku przez 40 min., a upieczone już blaty odstawić do przestygnięcia w blaszkach.
Składniki na krem migdałowy:
• 500 ml mleka
• 3 łyżki cukru
• 2 żółtka
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 200 g masła o temperaturze pokojowej (jeśli lubicie bardziej maślane kremy, należy dodać o 50 g więcej masła)
• niecała łyżeczka ekstraktu migdałowego
♥ Połowę ilości mleka (250 ml) zagotować w rondelku z cukrem. Resztę mleka ubić trzepaczką z żółtkami i mąkami, aż się połączą.
♥ Mieszankę jajeczną wlać do gotującego się mleka. Gotować na średnim ogniu oraz mieszać, cały czas do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
♥ Masło ubić na puch, dodawać do 1 łyżce budyniu, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
♥ Gotowy krem przełożyć na ostygnięte (!) blaty ciasta, powinno to wyglądać tak:
- pierwszy blat bezą do góry
- krem
- drugi blat bezą do góry.
♥ Najlepiej by było, gdyby przed podaniem blat był schłodzony.
I gotowe !
Smacznego,
Z.
Źródło: nikolodkuchni.blogspot.com
Uwielbiam je!.
OdpowiedzUsuńIdealna Pani Walewska :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło słyszeć te słowa ;-)
UsuńDługo szukałam dobrego przepisu na to popularne ciasto, aż wreszcie trafiłam na Twój blog. Ciasto wygląda bardzo pysznie i idealnie się prezentuje ! Pozwolisz, że skorzystam z przepisu, jestem zachwycona ! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę ! ;-)
UsuńNie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
OdpowiedzUsuńTak nam to wyszło:
http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/
Pozdrawiamy!