Bardzo długo zwlekałam, zanim zabrałam się za przygotowanie tego syropu. Nie wiem nawet do końca dlaczego, przecież wiedziałam, że wyjdzie wyśmienity, chociaż jeszcze nigdy go nie próbowałam ;-)
Moje przeczucia nie były mylne - syrop jest przepyszny, o konsystencji miodu, co pozwala na polewanie naleśników, deserów itp.
Możecie go stosować do wszystkiego - od placków do lodów, ciast i ciasteczek, myślę, że długo Wam się nie znudzi.
Ja podczas przygotowania nie mogłam się już powstrzymać od podjadania, a pomyśleć, że to tylko cukier, woda i sok z cytryny...
Bardzo polecam !
☺☺☺
Złocisty syrop (golden syrup)
Czas przygotowania: ok. 10 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 1 l syropu
Przepis na 1 l złocistego syropu
Składniki na syrop:
• 200 g cukru
• 50 g wody
• 1 kg cukru
• 600 g wrzącej wody
• 3 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
♥ Na początek 200 g cukru zagotować z 50 g wody, nie mieszając*. Ma powstać złocisty karmel (uważać, aby go nie przypalić, bo syrop będzie gorzki !).
♥ Gotowy karmel zdjąć z ognia. Zalać od razu wrzącą wodą (uwaga, reakcja jest trochę niebezpieczna, dlatego należy uważać, najlepiej przed nalaniem wody trochę się odchylić), wsypać cukier oraz dodać sok z cytryny.
♥ Znowu wstawić rondelek z karmelem na średni ogień i gotować przez 45 min. nie mieszając (ja się zamyśliłam, przez co przez przypadek zamieszałam syrop, nic się jednak nie stało, a efekt wyszedł świetny :).
♥ Po 45 min. zdjąć syrop z ognia - powinien być dość rzadki. Odstawić na kilka godzin, w tym czasie syrop zgęstnieje. Przelać do słoiczków/szczelnych butelek i już można się cieszyć pysznym sosem do deserów.
* Należy po prostu zalać cukier wodą.
Smacznego,
Z.
Źródło: Moje Wypieki
Z jednaj strony fajnie, że robi się praktycznie sam, z drugiej miałabym obawy przed pozostawieniem go bez opieki na tyle czasu ;p
OdpowiedzUsuńJa w kuchni czytałam książkę, więc miałam go na oku :) Cały czas lekko bulgotał, ani razu nie miałam obawy, że wykipi :D
Usuń