To chyba jedne z najprostszych lodów świata. Pyszne, delikatne i.. słodkie, ale czy nie za to kochamy masę kajmakową ? :) Doskonale będą smakować w rożkowych wafelkach obtoczonych na brzegach w gorzkiej czekoladzie, polecam !
Czas przygotowania: 5-10 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: ok. 1 litra lodów
Składniki:
• 380 g masy kajmakowej (prawie cała, duża puszka)
• 600 ml śmietanki kremówki (30 %)
♥ Masę kajmakową ubić trzepaczką, aby była dość rzadka.
♥ Śmietankę ubić na puszystą, sztywną masę. Dodać do kajmaku i delikatnie, ale stanowczo wymieszać łopatką.
♥ Gotową masę przelać do plastikowego pojemnika, wyrównać wierzch i przykryć pokrywką.
♥ Wstawić słodką masę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
♥ Przed podaniem radzę postawić pojemnik z lodami na 5 min. w temperaturze pokojowej.
Smacznego !
Źródło: Domowe Wypieki
Wyglądają przepysznie ! A przepis bardzo prosty!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com