Chyba wszyscy uwielbiają jagodzianki, czyż nie ? Tm bardziej, jeśli są to jagody zatopione w puszystym, lekkim i delikatnym cieście.. Nie sposób się oprzeć :-) Jestem dumna z tego, że moja babcia (jak dla mnie cudowny piekarz/cukiernik :) bardzo zachwalała te jagodzianki i poprosiła mnie o przepis, a to już o czymś świadczy :-)
☺
Aha.. i jeszcze jedno, polecam zabrać się za przygotowanie bułeczek popołudniu/wieczorem, ponieważ ciasto musi leżakować przez całą noc w lodówce !
Jagodowe bułeczki śniadaniowe
Czas przygotowania: ok. 50 - 55 min. + cała noc na wyrośnięcie ciasta w lodówce
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 15 bułeczek
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 15 bułeczek
Przepis na 15 bułeczek ułożonych w formie 30x40 cm*
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 500 g mąki
• 3 jajka
• 3 żółtka
• 7 g drożdży instant (1 op.)
• 100 g cukru
• szczypta soli
• 250 ml mleka, letniego
• 150 g masła
• skórka otarta z 1. cytryny
♥ Najpierw należy przygotować zaczyn - z podanych wyżej składników wziąć: 100 ml mleka, 3 łyżeczki cukru 1 op. drożdży i 4 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać w dużym naczyniu, pozostawić na 15-20 min., aby drożdże zaczęły pracować.
♥ W tym czasie pozostałe mleko włożyć do garnuszka razem z masłem, podgrzewać aż do roztopienia się masła. Wystudzić.
♥ W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę z cukrem, solą i drobno startą skórką z cytryny, dodać gotowy zaczyn, roztrzepane jajka z żółtkami i mleko z masłem, zamieszać widelcem do ogólnego połączenia, a następnie zebrać siły na żmudną pracę, czyli wyrabianie ciasta**.
♥ Ciasto wyrabiać dzielnie przez ok. 15-20 min., nie podsypując ani gramem mąki !
♥ Wyrobione, aczkolwiek lekko klejące ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc***.
♥ Rano ciasto wyciągnąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 min., aby odtajało.
♥ Formę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem).
Składniki na nadzienie + dodatki:
• 200 g jagód
• 4 łyżki cukru
• śmietanka kremówka do posmarowania (1-2 łyżki)
• cukier puder do posypania
♥ Zamaczając dłonie w mące odrywać z ciasta kule wielkości małej brzoskwini. Każdą spłaszczyć w dłoniach i nałożyć po łyżce jagód wymieszanych z cukrem, zlepić brzegi i uformować ładną, kształtną bułeczkę.
♥ Bułeczki układać zlepieniem do dołu w małych odstępach na blasze, np. w zestawieniu 5x3 (bułeczki mogą się stykać). Odstawić na 30 min. do podrośnięcia.
♥ Wyrośnięte przyszłe bułeczki posmarować śmietanką i piec w temperaturze 180ºC przez 30 min. do zezłocenia .
♥ Ostygnięte bułeczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym i pałaszować, najlepiej jeszcze cieplutkie !
* Ja zrobiłam kilka "kwiatków" z bułeczek w okrągłej formie o średnicy 23 cm.
** Ja do tego celu użyłam robota planetarnego, który sprawdził się rewelacyjnie.
*** Ciasto bardzo ładnie wyrośnie w tym czasie.
Smacznego !
właśnie takiego przepisu szukałam:) czym prędzej zapisuję!
OdpowiedzUsuńo tam jagodzianki są pyszne!
OdpowiedzUsuńJaki śliczny kwiatuszek! Ciasto naprawdę leciutkie jak piórko :)
OdpowiedzUsuń