25 lip 2013

Jagodowe bułeczki śniadaniowe


Chyba wszyscy uwielbiają jagodzianki, czyż nie ? Tm bardziej, jeśli są to jagody zatopione w puszystym, lekkim i delikatnym cieście.. Nie sposób się oprzeć :-) Jestem dumna z tego, że moja babcia (jak dla mnie cudowny piekarz/cukiernik :) bardzo zachwalała te jagodzianki i poprosiła mnie o przepis, a to już o czymś świadczy :-) 
Aha.. i jeszcze jedno, polecam zabrać się za przygotowanie bułeczek popołudniu/wieczorem, ponieważ ciasto musi leżakować przez całą noc w lodówce ! 


Jagodowe bułeczki śniadaniowe

Czas przygotowania: ok. 50 - 55 min. + cała noc na wyrośnięcie ciasta w lodówce 
Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 15 bułeczek

Przepis na 15 bułeczek ułożonych w formie 30x40 cm* 

Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
3 jajka
3 żółtka
7 g drożdży instant (1 op.)
100 g cukru
szczypta soli
250 ml mleka, letniego 
150 g masła
skórka otarta z 1. cytryny

♥  Najpierw należy przygotować zaczyn - z podanych wyżej składników wziąć: 100 ml mleka, 3 łyżeczki cukru 1 op. drożdży i 4 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać w dużym naczyniu, pozostawić na 15-20 min., aby drożdże zaczęły pracować.   

♥  W tym czasie pozostałe mleko włożyć do garnuszka razem z masłem, podgrzewać aż do roztopienia się masła. Wystudzić.  

♥  W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę z cukrem, solą i drobno startą skórką z cytryny, dodać gotowy zaczyn, roztrzepane jajka z żółtkami i mleko z masłem, zamieszać widelcem do ogólnego połączenia, a następnie zebrać siły na żmudną pracę, czyli wyrabianie ciasta**.

♥  Ciasto wyrabiać dzielnie przez ok. 15-20 min., nie podsypując ani gramem mąki !

♥  Wyrobione, aczkolwiek lekko klejące ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc***.  

♥  Rano ciasto wyciągnąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 min., aby odtajało.

♥  Formę o podanych wyżej wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem). 

Składniki na nadzienie + dodatki:
200 g jagód
4 łyżki cukru
śmietanka kremówka do posmarowania (1-2 łyżki)
cukier puder do posypania

♥  Zamaczając dłonie w mące odrywać z ciasta kule wielkości małej brzoskwini. Każdą spłaszczyć w dłoniach i nałożyć po łyżce jagód wymieszanych z cukrem, zlepić brzegi i uformować ładną, kształtną bułeczkę.

♥  Bułeczki układać zlepieniem do dołu w małych odstępach na blasze, np. w zestawieniu 5x3 (bułeczki mogą się stykać). Odstawić na 30 min. do podrośnięcia.

♥  Wyrośnięte przyszłe bułeczki posmarować śmietanką i piec w temperaturze 180ºC przez 30 min. do zezłocenia .

♥  Ostygnięte bułeczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym i pałaszować, najlepiej jeszcze cieplutkie !

* Ja zrobiłam kilka "kwiatków" z bułeczek w okrągłej formie o średnicy 23 cm.

** Ja do tego celu użyłam robota planetarnego, który sprawdził się rewelacyjnie.    

*** Ciasto bardzo ładnie wyrośnie w tym czasie.

Smacznego !


Źródło: Pieprz Czy Wanilia

3 komentarze:

  1. właśnie takiego przepisu szukałam:) czym prędzej zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tam jagodzianki są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny kwiatuszek! Ciasto naprawdę leciutkie jak piórko :)

    OdpowiedzUsuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...