Pyszne babeczki z lekkim kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz świeżymi owocami sezonowymi, to jedna z najlepszych propozycji na gorące, letnie dni. Idąc na piknik lub po prostu na werandę, warto je wziąć ze sobą, aby cieszyć się zarówno słońcem, jak i cudownie prostym smakiem tych małych pyszności ;-)
Babeczki z lekkim kremem i owocami
Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: ok. 25 babeczek (zależnie od wielkości)
Liczba porcji: ok. 25 babeczek (zależnie od wielkości)
Składniki na ciasto kruche:
• 175 g mąki pszennej
• 100 g masła, schłodzonego
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1-2 łyżki zimnej wody
♥ Przygotować foremki do malutkich babeczek, każdą posmarować olejem lub masłem.
♥ Wszystkie składniki zagnieść szybko i sprawnie na gładkie, jednolite ciasto.
♥ Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczy, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
♥ Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Wykrawać kółeczka trochę większe, niż foremki. Każdy placuszek docisnąć do foremki, a na spodzie podziurkować widelcem (3-4 nakłucia).
♥ Kruche ciasto piec przez ok. 15 min. w temperaturze 190ºC.
Składniki na krem:
• 400 ml śmietanki kremówki
• 250 g serka mascarpone
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka cukru z wanilią
♥ Śmietankę ubić z cukrami, stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając na średnich obrotach.
♥ Na ostygnięte kruche spody wyłożyć po łyżce kremu.
Dodatki:
• ulubione owoce
♥ Wierzch babeczek z kremem udekorować ulubionymi, umytymi i wysuszonymi owocami.
♥ Przygotować foremki do malutkich babeczek, każdą posmarować olejem lub masłem.
♥ Wszystkie składniki zagnieść szybko i sprawnie na gładkie, jednolite ciasto.
♥ Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczy, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
♥ Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Wykrawać kółeczka trochę większe, niż foremki. Każdy placuszek docisnąć do foremki, a na spodzie podziurkować widelcem (3-4 nakłucia).
♥ Kruche ciasto piec przez ok. 15 min. w temperaturze 190ºC.
Składniki na krem:
• 400 ml śmietanki kremówki
• 250 g serka mascarpone
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka cukru z wanilią
♥ Śmietankę ubić z cukrami, stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając na średnich obrotach.
♥ Na ostygnięte kruche spody wyłożyć po łyżce kremu.
Dodatki:
• ulubione owoce
♥ Wierzch babeczek z kremem udekorować ulubionymi, umytymi i wysuszonymi owocami.
Smacznego !
Pomysł autorski
rewelacyjnie, uwielbiam takie babeczki :)
OdpowiedzUsuń