24 lut 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem



Chrrrupiące na wierzchu, mięciutkie niczym puch w środku... 
Piecze się równomiernie. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi z tego przepisu zakalec.
Mogę je zachwalać cały dzień, ale już chyba wystarczy...
To przepis, który koniecznie musicie wypróbować !


☺☺☺

Ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem

Czas przygotowania: 30 min. + wyrastanie Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 małe keksówki 


Przepis na 2 keksówki  (20 : 11,5 cm)

Składniki na ciasto drożdżowe:
700 g mąki pszennej
4 jajka
270 ml mleka
12 g drożdży instant lub 25 g świeżych
100 g cukru
 + 1 jajko do posmarowania

♥  Piekarnik nagrzać do 180°C.

♥  Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia.

♥  Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać widelcem (w przypadku świeżych drożdży, najpierw należy wkruszyć je do mleka i odstawić na ok. 10 min. aż na wierzchu zrobi się piana ).

♥  Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i ugniatać przez 15 min. (ewentualnie podsypując trochę mąki) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

♥  Do wysmarowanej olejem miski włożyć ciasto i obtoczyć, aby całe było pokryte tłuszczem.

♥  Odstawić na 1 godz., przykryte wilgotną ściereczką do podwojenia objętości. 

♥  Po tym czasie wyciągnąć delikatnie ciasto na stolnicę oprószoną mąką.

♥  Przeciąć na dwie części, które włożyć do foremek. 

♥  Cisto w foremce docisnąć po bokach, aby powstała kopułka.

♥  Odstawić do wyrastania na 40 min.

Składniki na kruszonkę:  
8 łyżek mąki
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki schłodzonego masła

♥  Wszystkie składniki ugnieść i zrobić z nich grubsze okruszki. 

♥  Przygotowane ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.

♥  Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 - 35 min., aż się ładnie zarumienią.

♥  Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Składniki na lukier: 
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki bardzo gorącej wody

♥  Wszystkie składniki na lukier wymieszać.

♥  Upieczone ciasto drożdżowe polać lukrem, co sprawi, że nie tylko zyska na smaku, ale także zachowa dłużej świeżość.

Smacznego,
Z. 


Źródło: kotlet.tv

7 komentarzy:

  1. Witam, czy do tego ciasta nie dodaje się np. masła ???
    To przeoczenie czy to prawidłowy przepis ???
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, do tego ciasta nie dodaje się tłuszczu, a mimo to, jest przepyszne ! ;-)

      Pozdrawiam,
      Zosia

      Usuń
  2. Na zdjęciu ciasto wygląda przepysznie :-)))) Widać, że jest mięciutkie, puszyste i nie suche.

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz zrobię. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś robiłam z poziomkami :) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta drożdżówka jest wilgotna????Czy przed pieczeniem wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto drożdżowe, moim skromnym zdaniem, spełnia wymogi ciasta delikatnego i wilgotnego :-)
      Składniki na ciasto drożdżowe zazwyczaj powinny być w temperaturze pokojowej/ciepłe :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...