Chrrrupiące na wierzchu, mięciutkie niczym puch w środku...
Piecze się równomiernie. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi z tego przepisu zakalec.
Mogę je zachwalać cały dzień, ale już chyba wystarczy...
To przepis, który koniecznie musicie wypróbować !
☺☺☺
Ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem
Czas przygotowania: 30 min. + wyrastanie Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 małe keksówki
Mogę je zachwalać cały dzień, ale już chyba wystarczy...
To przepis, który koniecznie musicie wypróbować !
☺☺☺
Ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem
Czas przygotowania: 30 min. + wyrastanie Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 małe keksówki
Przepis na 2 keksówki (20 : 11,5 cm)
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 700 g mąki pszennej
• 4 jajka
• 270 ml mleka
• 12 g drożdży instant lub 25 g świeżych
• 100 g cukru
• + 1 jajko do posmarowania
♥ Piekarnik nagrzać do 180°C.
♥ Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia.
♥ Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać widelcem (w przypadku świeżych drożdży, najpierw należy wkruszyć je do mleka i odstawić na ok. 10 min. aż na wierzchu zrobi się piana ).
♥ Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i ugniatać przez 15 min. (ewentualnie podsypując trochę mąki) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
♥ Do wysmarowanej olejem miski włożyć ciasto i obtoczyć, aby całe było pokryte tłuszczem.
♥ Odstawić na 1 godz., przykryte wilgotną ściereczką do podwojenia objętości.
♥ Po tym czasie wyciągnąć delikatnie ciasto na stolnicę oprószoną mąką.
♥ Przeciąć na dwie części, które włożyć do foremek.
♥ Cisto w foremce docisnąć po bokach, aby powstała kopułka.
♥ Odstawić do wyrastania na 40 min.
Składniki na kruszonkę:
• 8 łyżek mąki
• 5 łyżek cukru pudru
• 4 łyżki schłodzonego masła
♥ Wszystkie składniki ugnieść i zrobić z nich grubsze okruszki.
♥ Przygotowane ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
♥ Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 - 35 min., aż się ładnie zarumienią.
♥ Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Składniki na lukier:
• 200 g cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki bardzo gorącej wody
♥ Wszystkie składniki na lukier wymieszać.
♥ Upieczone ciasto drożdżowe polać lukrem, co sprawi, że nie tylko zyska na smaku, ale także zachowa dłużej świeżość.
Smacznego,
Witam, czy do tego ciasta nie dodaje się np. masła ???
OdpowiedzUsuńTo przeoczenie czy to prawidłowy przepis ???
Pozdrawiam.
Nie, do tego ciasta nie dodaje się tłuszczu, a mimo to, jest przepyszne ! ;-)
UsuńPozdrawiam,
Zosia
Na zdjęciu ciasto wygląda przepysznie :-)))) Widać, że jest mięciutkie, puszyste i nie suche.
OdpowiedzUsuńzaraz zrobię. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziś robiłam z poziomkami :) pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzy ta drożdżówka jest wilgotna????Czy przed pieczeniem wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową??
OdpowiedzUsuńTo ciasto drożdżowe, moim skromnym zdaniem, spełnia wymogi ciasta delikatnego i wilgotnego :-)
UsuńSkładniki na ciasto drożdżowe zazwyczaj powinny być w temperaturze pokojowej/ciepłe :-)
Pozdrawiam!