29 mar 2013

Babki na żółtkach w wersji wielkanocnej


No więc oficjalnie rozpoczynam wielkanocny szał na wypieki.
 Mam kilka pomysłów na te święta, np. za chwilę będę robić golden syrup, potrzebny do zrobienia pewnych zwierzaków... a jakich, to będzie na razie słodka tajemnica... 
☺☺☺
Co do babeczek - są bardzo dobre, idealne do wielkanocnej święconki. Z podanego niżej przepisu można upiec małe, jak te na zdjęciu, lub jedną dużą babkę.
Zdecydowanie urzekający jest intensywnie żółty kolor w środku, babeczki zawdzięczają go oczywiście sporej ilości żółtek.
No i nie można pominąć też tego, że w wykonaniu babki są niezwykle proste, wystarczy zmiksować po kolei wszystkie składniki, czyż to nie świetna alternatywa dla zapracowanych ? :) 
Przepis zdecydowanie zaliczam do udanych ! Polecam.

    
Babki na żółtkach w wersji wielkanocnej

Czas przygotowania: ok. 30 - 35 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 6 mini babek lub 1 duża

Przepis na 6 małych foremek lub 1 standardową formę


Składniki na ciasto:
7 żółtek 
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego lub płynnej, słodkiej śmietany
skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny

♥  Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

♥  Masło wraz z cukrami utrzeć na bardzo puszystą masę.

♥  Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując.

♥  Następnie do utartej masy dodawać na przemian po 1 łyżce mąki i śmietany (później już tylko mąki). Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy    
  
♥  Piekarnik nagrzać do 180°C.

♥  Formę, lub foremki wysmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą*

♥  Przygotowane ciasto nałożyć do farmy, luk nakładać do foremek do ok. 2/3 wysokości.

♥  Piec w zależności od wybranej wielkości - od 40 min. - do 50 min. Najlepiej jest po pewnym czasie pieczenia sprawdzić suchym, drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest mokre w środku, czy już upieczone.

♥  Upieczone babeczki/babkę wyciągnąć po chwili studzenia z foremek na metalową kratkę i dostawić do ostygnięcia. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem na bazie soku z cytryny i cukru pudru.  

* Ja moje posypałam kaszą manną, przez co są trochę bledsze. 

I gotowe, życzę Wam powodzenia w świątecznych przygotowaniach ;)


Smacznego,
Z.

Źródło: margarytka 

Przypominam Wam również o babce piaskowej delikatesowej, może to ten przepis przyda się na święta ?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...