No więc oficjalnie rozpoczynam wielkanocny szał na wypieki.
Mam kilka pomysłów na te święta, np. za chwilę będę robić golden syrup, potrzebny do zrobienia pewnych zwierzaków... a jakich, to będzie na razie słodka tajemnica...
☺☺☺
Co do babeczek - są bardzo dobre, idealne do wielkanocnej święconki. Z podanego niżej przepisu można upiec małe, jak te na zdjęciu, lub jedną dużą babkę.
Zdecydowanie urzekający jest intensywnie żółty kolor w środku, babeczki zawdzięczają go oczywiście sporej ilości żółtek.
No i nie można pominąć też tego, że w wykonaniu babki są niezwykle proste, wystarczy zmiksować po kolei wszystkie składniki, czyż to nie świetna alternatywa dla zapracowanych ? :)
Przepis zdecydowanie zaliczam do udanych ! Polecam.
Babki na żółtkach w wersji wielkanocnej
Czas przygotowania: ok. 30 - 35 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 6 mini babek lub 1 duża
Przepis na 6 małych foremek lub 1 standardową formę
Składniki na ciasto:
• 7 żółtek
• 250 g miękkiego masła
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki cukru z wanilią
• 400 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek jogurtu naturalnego lub płynnej, słodkiej śmietany
• skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
♥ Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
♥ Masło wraz z cukrami utrzeć na bardzo puszystą masę.
♥ Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując.
♥ Następnie do utartej masy dodawać na przemian po 1 łyżce mąki i śmietany (później już tylko mąki). Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Dodatkowo:
• masło do posmarowania formy
• bułka tarta do posypania formy
♥ Piekarnik nagrzać do 180°C.
♥ Formę, lub foremki wysmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą*
♥ Przygotowane ciasto nałożyć do farmy, luk nakładać do foremek do ok. 2/3 wysokości.
♥ Piec w zależności od wybranej wielkości - od 40 min. - do 50 min. Najlepiej jest po pewnym czasie pieczenia sprawdzić suchym, drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest mokre w środku, czy już upieczone.
♥ Upieczone babeczki/babkę wyciągnąć po chwili studzenia z foremek na metalową kratkę i dostawić do ostygnięcia. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem na bazie soku z cytryny i cukru pudru.
* Ja moje posypałam kaszą manną, przez co są trochę bledsze.
I gotowe, życzę Wam powodzenia w świątecznych przygotowaniach ;)
Smacznego,
Z.
Źródło: margarytka
Przypominam Wam również o babce piaskowej delikatesowej, może to ten przepis przyda się na święta ?
Przypominam Wam również o babce piaskowej delikatesowej, może to ten przepis przyda się na święta ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.