21 lip 2013

Babeczki z lekkim kremem i owocami


Pyszne babeczki z lekkim kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz świeżymi owocami sezonowymi, to jedna z najlepszych propozycji na gorące, letnie dni. Idąc na piknik lub po prostu na werandę, warto je wziąć ze sobą, aby cieszyć się zarówno słońcem, jak i cudownie prostym smakiem tych małych pyszności ;-)


Babeczki z lekkim kremem i owocami

Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: łatwe 
Liczba porcji: ok. 25 babeczek (zależnie od wielkości)

Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody

♥  Przygotować foremki do malutkich babeczek, każdą posmarować olejem lub masłem.

♥  Wszystkie składniki zagnieść szybko i sprawnie na gładkie, jednolite ciasto.

♥  Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczy, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.

♥  Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Wykrawać kółeczka trochę większe, niż foremki. Każdy placuszek docisnąć do foremki, a na spodzie podziurkować widelcem (3-4 nakłucia).

 ♥  Kruche ciasto piec przez ok. 15 min. w temperaturze 190ºC.

Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki 
250 g serka mascarpone 
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią

♥  Śmietankę ubić z cukrami, stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając na średnich obrotach. 

♥  Na ostygnięte kruche spody wyłożyć po łyżce kremu.

Dodatki:
ulubione owoce

♥  Wierzch babeczek z kremem udekorować ulubionymi, umytymi i wysuszonymi owocami.

Smacznego ! 
Pomysł autorski

1 komentarz:

Chcesz zostawić na blogu jakiś ślad po sobie ? Możesz to zrobić, na przykład za pomocą komentarza. Twoje słowo jest dla mnie ważne i zazwyczaj bardzo motywujące ;)
Z góry Ci dziękuję.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...